بهبود فروشگاه

02188272631   09381006098  
تعداد بازدید : 53
8/8/2023
hc8meifmdc|2010A6132836|BehboudFroshgahWebSite|tblnews|Text_News|0xfdffea9f020000008f13000001000100

تجزیه و تحلیل تقاضای انرژی الکتریکی روستایی و مدلسازی آن

احمد جمال‎پور

شرکت برق منطقه‎ای اصفهان

خلاصه

            در این مقاله به بررسی تأثیر عوامل درونی همانند رشد جمعیت، ویژگیهای جمعیتی (مانند تعداد افراد باسواد و شاغل)، بعد خانوار، مهاجرت، اماکن و تأسیسات (رفاهی، خدماتی، بهداشتی، آموزشی، کشاورزی، صنایع روستایی و ...) در الگوی مصرف انرژی برق در مناطق روستایی یک استان پرداخته شده است. با بررسی پارامترهای مستقل (مانند جمعیت و تعداد خانوار) و متغیر وابسته (انرژی مصرفی برق) به یک مدل یا رابطه معین ریاضی دست می‎یابیم، بطوری که این مدل قابلیت توصیف ارقام آماری را داشته و قابل تعمیم برای سالهای آینده نیز می‎باشد.

            با بکارگیری تحلیل رگرسیون چندگانه به کمک نرم‎افزار SPSS، پارامترها و ضرایب مدل تخمین زده می‎شود. در نهایت با مدل ساخته شده، می‎توان انرژی مصرفی مورد نیاز یک منطقه را برآورد نمود و از آن در طراحی و توسعه بهینه شبکه توزیع برق روستایی برای آینده استفاده کرد.

 

واژه‎های کلیدی:  الگوی مصرف، مدلسازی، انرژی الکتریکی روستایی

مقدمه

            در برنامه‎ریزی سیستمهای توزیع انرژی برق اولین و مهمترین گام، داشتن اطلاعات کافی و کامل از نحوه مصرف انرژی برق و پیش‎بینی روند منطقی آن با توجه به عوامل مختلف الکتریکی و غیر الکتریکی است. در بخش توزیع از آنجایی که به مصرف‎کننده نزدیک می‎شویم، تأثیرپذیری سیستم از چگونگی رشد انرژی حاصل از رشد مصرف‎کننده و خصوصیات مناطق مختلف به مراتب بیشتر شده، تا آنجایی که مسائل فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، اقلیمی و ... که همه غیرالکتریکی هستند بر پیش‎بینی برنامه‎ریزی سیستم تأثیر می‎گذارند [1]. در این مقاله به منظور آنکه رفتار مصارف روستایی در سطح استان چهارمحال و بختیاری شناسایی گردد مبادرت به جمع‎آوری اطلاعات از تمام عوامل مؤثر بر مصرف انرژی برق نموده و با در نظر گرفتن ضرایب وزنی مناسب با بکارگیری تحلیل رگرسیون به کمک نرم‎افزار SPSS به تجزیه و تحلیل عوامل غیرالکتریکی در میزان مصرف انرژی برق پرداخته شد [2]. همچنین معمای جامعه روستایی ایران، اهمیت توسعه روستایی و روند برق‎رسانی به مناطق روستایی مورد بررسی قرار گرفته‎اند.

 

2ـ معمای جامعه روستایی ایران

            امروزه دشتها، بیابانها و کوههای ایران هنوز نمایش اجتماعی رنگارنگی را عرضه می‎کنند. شکی نیست که جامعه روستایی ایران رنگارنگ، متضاد و حتی متناقض است. با این همه، عناصر اصلی تشکیل دهنده آن چادرنشینان و شهرنشینان هستند مانند قطعات معمایی که کنار هم گذاشته می‎شوند، متفاوت و هم وابسته‎اند. در جامعه روستایی ایران می‎توان چندین سطح یکپارچگی را تشخیص داد [3]، از جمله جمعیت شناختی که از نظر نرخ رشد جمعیت و مهاجرت بررسی شده است.

 

1ـ2ـ نرخ رشد جمعیت و مهاجرت جامعه روستایی ایران

            براساس سرشماری عمومی نفوس و مسکن 1375، جمعیت روستایی کشور افزون بر 23 میلیون نفر بوده است که 3/38 درصد جمعیت کل کشور را تشکیل می‎دهد. این نسبت در سال 1355 معادل 53 درصد و در سال 1365 معادل 2/45 درصد بوده است. روند این نسبتها نشان می‎دهد که نسبت جمعیت روستایی به جمعیت کل کشور در فاصله 20 سال گذشته (1355 تا 1375) همواره روند منفی را طی نموده که متوسط نرخ رشد منفی سالانه آن معادل 61/1 درصد بوده است. به عبارت دیگر کانونهای روستاهای کشور نسبت به مراکز شهری همواره جمعیت خود را به نفع شهرها از دست داده‎اند.

            اما متوسط نرخ رشد مطلق جمعیت روستایی طی بیست سال گذشته مثبت و معادل 28/1 درصد بوده است. این نرخ متوسط رشد (61/1 ـ درصد و 28/1 درصد) در عین حالیکه چگونگی رشد جمعیت روستایی را نشان می‎دهد، بیانگر جابجایی و مهاجرت جمعیت به مناطق غیرروستایی نیز می‎باشد [4]. در اینجا سؤال مطرح می‎شود که ”آیا پایان روستانشینی ایران به سبک اروپایی همچون کشور فرانسه در جریان است“؟! [3].

 

3ـ اهمیت توسعه روستایی

            توسعه روستایی و اهمیت دادن به آن، می‎تواند نقش زیادی را در عدم مهاجرت روستائیان به مناطق غیرروستایی ایفا کند. بطوریکه ضرورت و اهمیت توسعه روستایی در قالب توسعه ملی، برای رسیدن به توسعه پایدار بسیار مورد توجه کشورهای صنعتی و کشورهای در حال توسعه بوده و هست، باید قبول کرد که هیچ کشوری بدون رسیدن به سطح قابل قبولی از توسعه روستایی، نتوانسته است به رشد اقتصادی و صنعتی بالایی دست یابد [4]. به قول ”پروفسور بودنداشت“ رئیس انجمن جهانی جامعه‎شناسی روستایی“ بحرانهای اجتماعی، فرهنگی و زیست بوم شناختی در نهایت کشورهای صنعتی شده را ناگزیر ساخته تا سیاست توسعه روستایی را برای سرزمین خویش نیز اعمال کنند. اهمیت واقعی سه انتخاب توسعه روستایی که عبارتند از: 3ـ1) نوآوری، 3ـ2) همکاری و مشارکت، 3ـ3) انتقال دانش و تکنولوژی، بسیار زیاد است“ [5]. بطوریکه برای سرعت بخشیدن به جریان توسعه استفاده از نوآوری برای حل مشکلات بنیادین اجتماعی ـ اقتصادی ضروری است. نوآوری باید برخاسته از شرایط بومی و با توجه به آمادگی پذیرش گروه‎های اجتماعی به کار گیرنده آن تحقق یابد. همچنین جریان توسعه باید تحت الگوی مشارکت افراد جامعه و به طور خودجوش واقعیت یابد.

            برنامه‎ریزان و سیاست‎گذاران اقتصادی کشورهای در حال توسعه باید با اهمیت دادن به توسعه‎های زیربنایی از جمله توسعه فیزیکی و غیرفیزیکی روستایی با قطع امید از صادرات ذخایر زیرزمینی بخصوص نفت، این ”طلای سیاه“ و عدم وابستگی به واردات، این ”شیشه عمر“ رشد اقتصادی کشورهای صنعتی پایان داده تا به شکوفایی اقتصادی نایل گردند [6].

 

4ـ روند برق‎رسانی به مناطق روستایی ایران

            برق‎رسانی به مناطق روستایی نوع توسعه فیزیکی است که می‎تواند به عنوان یکی از زیرساختهای مهم، سهم بسیار ارزنده در پیشرفت روستاها ایفا کند. برق‎رسانی به مناطق روستایی از سال 1346 در کشور آغاز شده است. در این سال 149 روستا برق‎دار شده و این روند تا سالهای 1357 ادامه داشته که تا پایان این سال جمعاً در سطح کل کشور 4367 روستا برق‎دار شده است.

            طی سالهای بعد از پیروزی انقلاب اسلامی به منظور نیل به اهداف انقلاب که از جمله محرومیت‎زدایی از جامعه روستایی، افزایش توان بخش کشاورزی، توسعه صنایع روستایی و در کل بهبود وضعیت اجتماعی ـ اقتصادی روستاها بوده، سیاست انتقال برق به این مناطق تشدید گردید. بطوریکه در دهه اول پس از انقلاب، بیش از هیجده هزار روستا برق‎دار شده‎اند. به عبــارت دیگر متوسط رشد سالانه روستاهای برق‎دار شده کشور طی مدت مذکور 9/17 درصد و معادل با بیش از 4 برابر روستاهای برق‎دار کشور قبل از پیروزی انقلاب اسلامی بوده است. این روند تا دهه دوم ادامه داشته بطوریکه تا این دهه، حدود چهل هزار از شصت و هشت هزار روستا در سطح کشور از نعمت برق برخودار گشته‎اند.

 

1ـ4ـ تعداد روستاهای برق‎دار از نقطه‎نظر جمعیتی

            در سال 1377 بنابر آمار موجود بیش از 18/4 میلیون خانوار روستایی از 41/4 میلیون خانوار در سطح کشور از تسهیلات نیروی برق استفاده می‎نمودند که با در نظر گرفتن تعداد کل خانوار ساکن در روستاهای کشور 2/58 درصد از روستائیان کشور از نعمت برق برخوردار بوده‎اند. کمی جمعیت، تعداد زیاد و فواصل دور روستاها مانع تسریع در برق‎رسانی به پنج درصد از کل خانوارهای روستایی بدون برق که در بیش از چهل درصد از روستاهای کشور ساکن می‎باشند گشته است. بطوریکه از طرف برنامه‎ریزان این امر، دست یافتن به راهکارهای جدید مبنی بر کاهش هزینه‎ها با بازنگری در روشهای اجرایی و شیوه‎های فنی امری ضروری و اجتناب‎ناپذیر نموده است.

            در اجرای طرح برق‎رسانی وزارت نیرو، روستاها از نظر جمعیتی به دو گروه بیش از 20 خانوار و کمتر از 20 خانوار تقسیم شده و روستاهای بیش از 20 خانوار در اولویت برق‎رسـانی قرار دارند. 93 درصد روستاهای برق‎دار دارای جمعیتی بیش از 20 خانوار بوده‎اند [7].

 

5ـ الگوی مصرف برق در مناطق روستایی

            شناخت الگو و نحوه مصرف انرژی برق و پیش‎بینی روند منطقی آن، زیربنای هر گونه برنامه‎ریزی در سیستم‎های توزیع انرژی برق است.

            در حال حاضر الگوی مصرف برق در مناطق روستایی متأثر از الگوی مصرف بومی بوده و وجوه تمایز بسیاری با مورد مشابه در مناطق شهری دارد. مصرف عمده انرژی برق در مناطق روستایی خانگی می‎باشد. الگوی مصرف خانوارهای روستایی (برخلاف الگوی خانوارهای مناطق شهری) بگونه‎ای است که تأثیر رشد درآمد، سطح زیربنا، قیمت فروش برق و سایر عوامل مؤثر بر مصرف انرژی خانگی همواره رشد مداومی را بر میزان مصرف انرژی برق تحمیل نمی‎نماید و علت آنرا بایستی در بافت اقتصادی ـ اجتماعی روستائیان یافت [1]. این الگو بیشتر متأثر از عوامل درونی از جمله رشد جمعیت، بعد خانوار، مهاجرت، ویژگیهای جمعیتی (تعداد افراد با سواد و شاغل)، اماکن و تأسیسات (رفاهی، بهداشتی، آموزشی، کشاورزی، صنایع روستایی و ...) می‎باشد.

 

1ـ5ـ تابع مصرف انرژی برق در مناطق روستایی

            با توجه به متأثر بودن الگوی مصرف برق در مناطق روستایی از عوامل درونی ذکر شده، می‎توان شکل تابع مصرف انرژی برق را این چنین فرض نمود:

(1)                                          E = F (H| P| S| W| G| IN| A)

            این تابع براساس متغیرهای مستقل می‎تواند خطی و یا غیرخطی باشد. که در آن؛ E: میزان مصرف انرژی سالانه روستایی، H: تعداد خانوار، P: تعداد جمعیت، S: تعداد افراد باسواد، W: تعداد شاغلین، G: اماکن عمومی (رفاهی، بهداشتی، آموزشی و خدماتی)، IN: واحدهای تولیدی و صنعتی روستایی (شیلات، کارگاه‎های فنی و ...)، A: تأسیسات کشاورزی (موتور پمپ چاه‎های عمیق و نیمه عمیق) می‎باشد.

 

2ـ5ـ مدلسازی تابع مصرف انرژی برق در مناطق روستایی

            برای آنکه میزان تأثیر متغیرهای مستقل (P| H| S|W| ...) در تابع مصرف انرژی برق روستایی مورد بررسی و آزمون قرار داده شود مبادرت به جمع‎آوری اطلاعات و آمار مورد نیاز از 40 روستا بطور نمونه در سطح شهرستان فارسان (بالاخص بخش عشایرین کوهرنگ) نموده و به ازای وجود هرکدام از اماکن عمومی در هر روستا ضریب وزنی معادل بیست امتیاز، واحدهای تولید و صنعتی 50 امتیاز و موتور پمپ‎های چاه‎های نیمه عمیق 20 و عمیق 50 امتیاز به هر روستا جهت مصرف انرژی مد نظر گرفته شده است. سپس با بکارگیری تحلیل رگرسیون چند متغیره (خطی و غیرخطی) به مدلسازی مصرف انرژی برق روستایی پرداخته شد. اطلاعات و آمار 40 روستای نمونه در جداول (1) و (2) آورده شده است [2]. از پارامترهای آماری (متغیرهای مستقل) در جدول (2) انتظار می‎رود هر کدام به تنهایی و یا مشترکاً به نحوی در میزان مصرف سالانه انرژی برق روستایی (متغیر وابسته) مؤثر باشد که این فرض از طریق برآورد ضرایب توابع پیشنهادی از روش حداقل مربعات مورد آزمون قرار گرفت. محاسبه ضرایب توابع مورد نظر از طریق بسته نرم‎افزاری ”SPSS“ با بکارگیری تحلیل رگرسیون به روش Back Ward که در علوم آمار و اقتصادسنجی کاربرد فراوانی دارد، صورت گرفت [8].

 

 

 

 

 

 

جدول 1ـ  اطلاعات مربوط به اماکن و تأسیسات 40 روستای نمونه در استان چهارمحال و بختیاری (شهرستان فارسان)

 

ردیف

 

 

 

 

نام روستا

آب لوله‎کشی

دبستان

مدرسه راهنمایی

حمام عمومی

مرکز بهداشتی

اماکن مذهبی

تلفن

صندوق پستی

فروشگاه تعاونی

آسیاب موتوری

آهنگری (جوشکاری)

نفت فروشی

تعداد چاه عمیق

تعداد چاه نیمه عمیق

تعداد موتور پمپ

1

دهنو سفلی

+

2

2

+

+

-

+

+

+

-

-

+

-

-

-

2

دهنو علیا

+

+

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

3

نظر آباد

+

+

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

4

امیر آباد

-

+

+

+

+

+

-

-

+

-

+

-

-

-

21

5

خاور آباد

+

+

-

+

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

2

6

دره بید

+

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

5

7

نصیر آباد 1

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

1

8

قلعه جانقلی

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

2

9

ویس آباد

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

2

10

شریف آباد

-

+

-

-

+

+

+

+

+

-

-

+

-

-

1

11

حاجی آباد

-

+

+

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

8

12

نصیر آباد 2

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

21

13

قلعه اقبالی

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

3

14

فریدون آباد

+

+

+

+

+

-

-

+

-

-

-

+

-

-

1

15

علی آباد

+

+

+

+

-

-

+

-

-

-

-

-

-

-

-

16

امیر آباد

+

+

+

+

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

17

غریب آباد

+

-

-

+

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

18

صالح آباد

+

+

+

+

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

19

قباد آباد

+

+

-

+

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

20

گرد و سفلی

+

+

+

+

+

-

+

+

+

-

+

+

-

-

-

 

 

 

 

 

 

ادامه جدول 1ـ  اطلاعات مربوط به اماکن و تأسیسات 40 روستای نمونه در استان چهارمحال و بختیاری (شهرستان فارسان)

ردیف

 

 

 

 

نام روستا

آب لوله‎کشی

دبستان

مدرسه راهنمایی

حمام عمومی

مرکز بهداشتی

اماکن مذهبی

تلفن

صندوق پستی

فروشگاه تعاونی

آسیاب موتوری

آهنگری (جوشکاری)

نفت فروشی

تعداد چاه عمیق

تعداد چاه نیمه عمیق

تعداد موتور پمپ

21

قنبر سینی

+

+

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

22

نعل اشکنان 1

+

+

-

+

-

-

+

-

-

-

-

-

-

-

-

23

حمید‌آباد

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

24

موسی آباد 1

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

25

گرد و علیا

+

+

-

-

+

+

+

+

+

+

-

+

-

-

1

26

دره پیر

+

+

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

27

سردارآباد

+

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

28

مراد آباد

+

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

29

علی شاه آباد

+

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

30

نعل اشکنان 2

+

+

+

-

+

-

+

-

-

-

-

-

-

-

-

31

سیلگاه

+

+

-

-

+

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

32

قلعه علی

+

+

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

33

غلام آباد

+

+

-

-

+

-

-

+

+

+

-

-

-

-

1

34

موسی آباد 2

+

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

35

چوبین

+

+

+

+

+

1

+

+

+

-

1

+

-

1

1

36

عیسی آباد

+

2

+

+

+

2

+

+

+

-

2

+

-

3

3

37

فیل آباد

+

4

3

+

+

3

+

+

+

-

6

+

-

5

5

38

گوجان

+

4

3

+

+

4

+

+

+

+

6

+

-

5

5

39

ده چشمه

+

4

3

+

+

3

+

+

+

-

3

+

-

1

1

40

بیدکل

+

1

1

+

-

+

+

+

+

-

-

+

-

-

-

 

توضیح: علائم (+) و (-) به ترتیب به معنی دارد و ندارد می‎باشد.

ردیفهای 35 تا 40 دارای کارگاه‎های آلومینیوم کاری و صافکاری و تعمیرگاه ماشین می‎باشند.

 

 

 

جدول 2ـ اطلاعات مربوط به 40 روستای نمونه در استان چهارمحال و بختیاری (شهرستان فارسان)

ردیف

نام روستا

انرژی مصرفی سالیانه

امتیاز کشاورزی

 

 

 

امتیاز مراکز

 

 

 

امتیاز اماکن

 

 

 

جمعیت شاغل

 

 

تعداد افراد با سواد

تعداد خانوار

 

 

 

جمعیت

 

 

 

(KWH)

(E)

(A)

(IN)

(G)

(W)

(S)

(H)

(P)

1

دهنو سفلی

31512

0

0

40

62

101

21

157

2

دهنو علیا

216091

0

50

220

153

662

147

1118

3

نظر آباد

11889

0

0

40

12

66

9

85

4

امیر آباد

58837

420

50

120

88

233

49

354

5

خاور آباد

15110

40

0

60

30

63

12

104

6

دره بید

14470

100

0

20

21

49

12

97

7

نصیر آباد 1

30240

20

0

0

27

85

21

152

8

قلعه جانقلی

25529

40

0

0

26

47

17

126

9

ویس آباد

14440

40

0

20

24

49

12

80

10

شریف آباد

76900

20

50

120

71

256

61

354

11

حاجی ‘آباد

12900

160

0

40

21

50

11

98

12

نصیر آباد 2

23224

420

0

0

25

99

18

129

13

قلعه اقبالی

7880

60

0

0

21

20

7

38

14

فریدون آباد

53219

0

50

140

54

266

42

302

15

علی آباد

75527

0

0

100

93

199

63

447

16

امیرآباد

31940

0

0

80

35

108

24

201

17

غریب آباد

27150

0

0

40

27

79

23

197

18

صالح آباد

11217

0

0

80

11

39

10

80

19

قباد آباد

39174

0

0

60

39

18

26

118

20

گرد و سفلی

51496

0

100

160

56

190

44

276

21

قنبر سینی

37992

0

0

40

41

127

30

199

22

نعل اشکنان 1

19956

0

0

80

28

60

17

143

23

حمید آباد

3150

0

0

0

13

8

3

27

24

موسی آباد 1

2400

0

0

0

8

3

2

10

25

گردو علیا

45875

0

100

140

48

145

34

287

26

دره پیر

21872

0

0

40

28

60

17

165

27

سردار آباد

8357

0

0

20

17

25

7

78

28

مراد آباد

3227

0

0

20

13

8

3

19

29

علی شاه آباد

4850

0

0

20

14

12

4

49

30

نعل اشکنان 2

58290

0

50

100

55

185

43

225

31

سیلگاه

35780

0

0

60

83

114

27

204

32

قلعه علی

21302

0

0

40

29

74

18

125

33

غلام آباد

18750

0

50

100

24

56

16

100

34

موسی آباد 2

16750

0

0

20

27

65

14

84

35

چوبین

28879

20

100

180

30

79

19

111

36

عیسی آباد

568475

150

150

220

344

1400

318

2134

37

فیل آباد

1812290

400

350

340

916

3100

863

5126

38

گوجان

1814843

500

500

360

1045

3200

986

5273

39

ده چشمه

1742781

20

400

340

900

3000

805

5077

40

بیدکل

49700

20

50

160

163

50

38

310

 

توضیح: آمار و اطلاعات جداول (1) و (2) با همکاری شبکه بهداشت و درمان شهرستان فارسان در سال 77 جمع‎آوری شده است.

            توابع پیشنهادی می‎توانند ترکیبی از متغیرهای مستقل (بطور خطی و یا غیرخطی) باشند.

بطور مثال:

(2)                                          E = C + a1.1n (H) + a2.G+ a3.A+ a4.IN

(3)                                          E = C.P a1. Ha2. Sa3. Wa4

            این مدلها را می‎توان خطی نموده و با بکارگیری تحلیل رگرسیون چند متغیره خطی ضرایب مدلها را تخمین زد. در این روابط (C) ثابت عددی توابع می‎باشد. ضرایب مدلها همراه با ضریب همبستگی و خودهمبستگی در جدول (3) آورده شده است.

            در این جدول (DEL) (-)| (+)| به ترتیب به معنی حذف، شرکت و عدم شرکت، متغیرهای مستقل در حین مدلسازی می‎باشد. R.sq: مجذور ضریب همبستگی، D: ضریب آماره خودهمبستگی، Const: ثابت عددی و LN: لگاریتم نپرین متغیرهای شرکت‎کننده در مدلسازی می‎باشند.

جدول 3ـ ضرایب مدلها، ضریب همبستگی و خودهمبستگی

 

 

E

 

 

 

Const

 

 

A

 

 

IN

 

 

G

 

 

1n

(W)

 

 

1n

(s)

 

 

1n

(H)

 

 

1n

(P)

 

 

D

 

 

R.Sq

ردیف

+

133497-

DEL

4411

1492-

-

-

-

72245

68/2

929/0

1

+

134462-

DEL

4369

1412-

-

-

66066

-

58/2

927/0

2

+

27159-

DEL

4014

DEL

-

DEL

-

-

57/2

916/0

3

+

226197-

DEL

4334

36/1402-

80668

-

-

-

48/2

927/0

4

LN(E)

88/6

-

-

-

DEL

DEL

095/1

DEL

97/1

996/0

5

LN(E)

56/4

-

-

-

-

-

-

125/1

06/2

970/0

6

 

 

3ـ5ـ تجزیه تحلیل مدلسازی مصرف انرژی برق روستایی

            همانگونه که در توابع پیشنهادی ملاحظه می‎شود چنین انتظار می‎رفته که عواملی همچون جمعیت روستا، میزان باسوادی افراد روستا، تعداد شاغلین خانوارها، مراکز آموزشی، بهداشتی و واحدهای صنایع روستایی در میزان مصرف انرژی سالانه روستاها تأثیر داشته باشد.

            اما طبق محاسبات انجام شده در جدول (3) که نتایج بخشی از آنها در پی آمده است. تأثیر نسبی خانوارهای روستایی در میزان مصرف انرژی برق بیشتر از تمام متغیرهای انتخابی بوده است.

(4)                  97/1=D                   996/0= R2                   095/1 H 972=E

(5)                  06/2=D                     97/0= R2                    125/1 P 6/95=E

در این دو تابع، ضرایب معنی‎دار بوده و آزمون T ضرایب، بزرگتر از T جدول و آزمون F تابع، بزرگتر از F جدول می‎باشد و آماره خودهمبستگی بین ضرایب وجود ندارد [9].

            طبق روابط (4) و (5) می‎توان مدل مصرف انرژی برق مشترکین خانگی روستایی برحسب تعداد خانوار و جمعیت را این چنین فرض نمود:

(6)                              EH=a0.Ha1   |   EP= a0.Pa1   |   EH>EP

                با اعمال ضریب تجربی a (4/0< a < 2/0) با توجه به تراکم اماکن و تأسیسات روستایی (کم، متوسط و زیاد به ترتیب 4/0، 3/0، 2/0 = a)، می‎توان روابط (6) را به مدل کلی مصرف انرژی برق سالانه اعم از خانگی و غیرخانگی طبق رابطه (7) گسترش داد.

(7)                              EV=EH+a.EH=(1+a).EH

که در آن:

EH: مصرف انرژی برق سالانه مشترکین خانگی روستایی،

EV: مصرف کل انرژی برق سالانه روستایی (خانگی و غیرخانگی) می‎باشند. این رابطه قابلیت توصیف ارقام آماری را داشته و قابل تعمیم برای سالهای آینده نیز می‎باشد.

            لازم به ذکر این نکته می‎باشد که ضرایب a0 و a1 در روابط (6) با توجه به بافت اجتماعی ـ اقتصادی هر منطقه دارای مقادیر خاص خود می‎باشند.

 

6ـ نتیجه‎گیری

            برق‎رسانی به مناطق روستایی نوعی توسعه فیزیکی است که می‎تواند به عنوان یکی از زیرساختهای مهم، سهم بسیار ارزنده‎ای در پیشرفت روستاها ایفا کند و عاملی برای کاهش و یا عدم مهاجرت روستائیان به مناطق غیرروستایی گردد.

            در این مقاله با تجزیه و تحلیل عوامل غیرالکتریکی در میزان مصرف انرژی برق در مناطق روستایی (یک شهرستان)، به این نتیجه رسیدیم که تأثیر نسبی تعداد خانوارها بیشتر از سایر عوامل است. از آنجایی که هرگونه برنامه‎ریزی مستلزم پیش‎بینی است، با مدلهای ساخته شده می‎توان به برآورد و پیش‎بینی انرژی مصرفی مورد نیاز یک منطقه برحسب نرخ رشد جمعیت و تعداد خانوار پرداخت و از آن در برنامه‎ریزی سیستمهای توزیع انرژی ازجمله در طراحی و توسعه بهینه شبکه برق روستایی برای آینده استفاده نمود.

 

مراجع

1ـ کاظمی، ح. بطحایی، م. ـ ”برآورد تقاضای انرژی مناطق روستایی“، صفحات 45ـ32، سومین کنفرانس سراسری شبکه‎های توزیع برق، شرکت برق منطقه‎ای فارس، شیراز، اردیبهشت 1372.

2ـ جمال پور، 1. ”پیش‎بینی مصرف انرژی الکتریکی در شبکه توزیع نیروی برق استان چهارمحال و بختیاری“، پایان‎نامه کارشناسی برق، صفحات 55ـ45، دانشکده صنعت آب و برق (شهید عباسپور تهران)، کد ET-532، بهمن 1377.

3ـ دیگار، ژان پیر ... . ـ ”ایران در قرن بیستم“، مهدوی، ع. صفحات 408 و 373، چاپ دوم، نشر البرز، 1377.

4ـ ”کندوکاوی در موقعیت توسعه روستایی“ ـ روزنامه کیهان، شماره 16270 صفحه 5، شنبه 27 تیرماه 1377.

5ـ ”توسعه“ ـ روزنامه همشهری، شماره 1603 صفحه 7، شنبه 10 مرداد 1377.

6ـ رفیع‎پور، ف. ـ ”جامعه روستایی و نیازهای آن“، صفحه 40، چاپ سوم، حیدری، 1374.

7ـ ”کارنامه صنعت برق ایران در سال 77“ ـ معاونت منابع اطلاعات مدیریت، سازمان مدیریت توانیر، وزارت نیرو، شرکت نیروچاپ، شهریور 1378.

8ـ کینر، پ. گری،  س. ”کتاب آموزشی spss در محیط ویندوز“، منتظری، ع، چاپ اول، کانون نشر، خرداد 1377.

9ـ پنیدیک، ر. روبنفیلید، د. ”الگوهای افتصادسنجی و پیش‎بینی‎های اقتصادی“: امین کیانیان، م. صفحه 230، چاپ اول، سمت، زمستان 1370.

 

فروش فروشگاه طراحی فروشگاه آنلاین فروش فروشگاه آنلاین فروشگاه تحت وب راه اندازی فروشگاه تحت وب وب سایت فروشگاهی ارزان طراحی وب سایت باشگاه مشتریان پرداخت ماهیانه فروش آنلاین فروش محصولات چندین پذیرنده طراحی فروشگاه ریسپانسیو طراحی سایت و فروشگاه اینترنتی طراحی و پیاده سازی فروشگاه ساخت سایت فروشگاهی فروشگاه حرفه ای ساخت فروشگاه آنلاین ساخت فروشگاه Online سفارش سایت فروشگاهی طراحی فروشگاه اینترنتی اختصاصی قیمت طراحی فروشگاه اینترنتی فروشگاه ساز حرفه ای فروشگاه اینترنتی آماده فروشگاه ساز قیمت راه اندازی سایت فروشگاهی سفارش طراحی فروشگاه اینترنتی
All Rights Reserved 2023 © BSFE.ir
Designed & Developed by BSFE.ir