بهبود فروشگاه

02188272631   09381006098  
تعداد بازدید : 66
8/9/2023
hc8meifmdc|2010A6132836|BehboudFroshgahWebSite|tblnews|Text_News|0xfdffeb9f020000006d15000001000100

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

روابط عمومی الکترونیک

بهره‌گیری از شیوه‌های نوین در اطلاع‌رسانی به مشتریان با هدف مشتری‌گرایی

 

حسین امامی رودسری

 

 

منبع: مجموعه کتاب های تخصصی روابط عمومی، روابط عمومی الکترونیک

 

 

 

 

 

آشنایی با روابط عمومی الکترونیک

 

مقدمه:

فن‌آوری نوین،‌ در عرصه‌ ارتباطات انسانی تحولاتی عظیم به وجود آورده است؛ تا آنجا که به جرأت می‌توان گفت بیشترین تحولات و پویایی را فن‌آوری نوین در بخش ارتباطات پدیدار ساخته است تا عرصه‌های دیگر دانش بشری.

روابط عمومی‌ها نقشی مهم و کلیدی در برخورد با مخاطبان یک سازمان دارند و به دلیل حجم بالای ارتباطات آن با قشر زیادی از مخاطبانی که روزانه به آن‌ها مراجعه می‌کنند و درخواست اطلاعات دارند، می‌توانند راه‌حل‌های مطلوبی را در اختیار مدیران سازمان و حتی وب‌مسترهای سایت‌های اینترنتی سازمان بگذارند.

بر این اساس، آشنایی با روابط عمومی الکترونیک نه یک انتخاب که یک ضرورت است.

 

روابط عمومی الکترونیک چیست؟

روزگار حاضر را می‌توان دوران حرف e دانست. تنها کافی است که یک پیشوند e به اول هر چیزی بیاورید تا نام آخرین تحولات در هر زمینه را به دست آورید.

تجارت الکترونیک، بانکداری الکترونیک، شهر الکترونیک، پرسشنامه‌ی الکترونیک، موسیقی الکترونیک، دفتر الکترونیک، مجله‌ الکترونیک، پست الکترونیک، نشر الکترونیک، اعتبار مالی الکترونیک و... نهایتاً روابط عمومی الکترونیک و دولت الکترونیک از پدیده‌هایی است که بحث روز خدمات نوین ارتباطی در جهان است.

اکنون مراجعه به پایگاه‌های اینترنتی در کشورهای صنعتی و پیشرفته، جای مراجعه به تمام سازمان‌ها و ادارات را تا حد قابل توجهی گرفته است و همه خدمات دولتی از صدور شناسنامه و گذرنامه تا ثبت شرکت‌ها، اخذ مجوز شغلی یا اخذ مدارک قضایی و... همگی توسط این پایگاه‌ها انجام خواهد شد.

اگر بخواهیم تعریفی از روابط عمومی الکترونیک داشته باشیم باید بگوییم که: "روابط عمومی الکترونیک نحوه به کارگیری فن‌آوری‌های جدید ارتباطی و شیوه‌های نوین اطلاع‌رسانی برای ارایه خدمات منطبق بر خواسته‌های مخاطبان به طور لحظه‌ای (Online) به منظور تحقق اهداف
روابط عمومی است".

نقش روابط عمومی‌های الکترونیک

شاید بتوان گفت روابط عمومی الکترونیک لازمه و پیش‌فرض «دولت الکترونیک» است. «دولت الکترونیک» اصطلاحی است که به ارایه خدمات دولتی از طریق اینترنت و با استفاده از ابزارهای رایانه‌ای اطلاق می‌شود.

غایت این بحث (راه‌اندازی روابط عمومی الکترونیک در ایران) رسیدن به روزی است که بتوان تمام خدمات دولتی و حتی خصوصی را به راحتی و حتی بدون نیاز مراجعه به پایگاه‌های مختلف، تنها با اتصال به یک پایگاه واحد انجام داد.

فرض کنید بسیاری از سازمان‌های رسمی کشور، دارای ساختمان‌های متعددی است و شما برای انجام کارتان نیاز دارید به ساختمان‌ها یا آدرس‌های متفاوتی مراجعه کنید. چه مدارکی لازم است با خود همراه ببرید؟ کجا باید رفت؟ چند قطعه عکس؟ چند فتوکپی از تمام صفحات شناسنامه؟ گواهی از کدام و یا چند مرکز دولتی؟ این‌ها اطلاعاتی است که اصولاً روابط عمومی‌های سازمان باید آن‌ها را تهیه کرده و در قالب بروشوری به مراجعه‌کنندگان بدهند و یا در اختیار متصدیان مربوط بگذارند.

اما شکل جدید روابط عمومی با توجه به خدماتی که ارایه می‌دهد و نیازهایی که مخاطبان با آن روبه‌رو هستند، می‌توان برای گسترش فعالیت‌های خود و کاهش ترافیک کاری به کاربران که از طریق اینترنت به آن‌ها متصل می‌شوند، پیشنهاد استفاده از اطلاعات درج شده در سایت را بدهد. درج کامل قوانین و مقررات، مدارک مورد نیاز، آشنا کردن کاربرها با بخش‌های مختلف سازمان و... می‌تواند از موارد و اطلاعاتی باشد که روابط عمومی‌ها در اختیار وب‌مستر طراحی سایت سازمان قرار می‌دهند.

اما نکته حایز اهمیت این است که شاید مخاطبان شما زبانی غیر از زبان فارسی داشته باشند و زبان اصلی آن‌ها انگلیسی، فرانسه یا عربی باشد. از این رو لازم است نسخه‌ای از سایت به زبان یا زبان‌هایی که آمار مخاطبان بالایی در تماس با روابط عمومی یا سایر بخش‌ها (امور بین‌الملل و...) دارند در سایت قرار گیرد.

کارگزاران روابط عمومی، باید اطلاعاتی را که مورد نیاز کاربران است، بر اساس دسته‌بندی‌هایی که انجام می‌دهند با توجه به اهمیت موضوع در صفحات سایت تقسیم‌بندی کنند و از طراح سایت بخواهند که کدام بخش اطلاعات در صفحه‌ اول وب (Page Home) قرار بگیرد و بقیه در دیگر صفحات.

به عبارتی انتقال تجارب روابط‌ عمومی به مدیران سایت در ارایه سایت بهینه و کارا، براساس پیشنهادهای کارگزاران این بخش می‌تواند کارگشا و مثمرثمر واقع شود.

البته در بعضی از سازمان‌ها، وب‌سایت در اختیار روابط عمومی است ولی اگر اجرای این بخش در اختیار سایر ادارات چون (انفورماتیک، رایانه، اتوماسیون اداری و...) باشد، بهتر است هدایت آن و موارد قابل ذکر مستقیماً توسط روابط عمومی‌ها ارایه شود. چرا که تا حدودی شخصیت یک سازمان با روابط‌ عمومی آن در فضاهای مجازی، رابطه‌ی مستقیم دارد. تلاش کشورهای پیشرفته‌ی دنیا در راستای ایجاد دیدگاه مثبت جهانی نسبت به نهادهای خود و صرف مبالغ هنگفت در روابط عمومی و تبلیغات، حاکی از این مطلب است. راه‌اندازی دفتر ارتباطات جهانی در ایالات متحده آمریکا و زیرنظر رییس جمهور این کشور، دلیلی آشکار بر اهمیت روابط عمومی‌های الکترونیک در این دوران است.

 

روابط عمومی الکترونیک و ده‌ها امتیاز

روابط عمومی الکترونیک در حال گسترش است. امروزه دیگر روابط عمومی‌ها، صرفاً با کارکنان، سازمان، مشتریان و روزنامه‌نگاران مواجه نیستند، بلکه با کسانی طرفند که از سراسر دنیا ممکن است وارد سایت شما شوند و از شما درخواست اطلاعات، خدمات و یا تسهیلات کنند.

روابط عمومی الکترونیک فقط به ارایه خدمات بهتر و سریع‌تر به مردم محدود نمی‌شود. با وجود چنین ابزاری است که مردم می‌توانند نظرات خود را آسان‌تر و بدون گذراندن فیلترها و سدهای مستحکم به سمع و نظر مسؤولان سازمان برسانند. چیزی که در حال حاضر از طریق صندوق‌های «ارتباط مستقیم با مدیر» در ادارات انجام می‌شود که معمولاً بی‌مصرف و بدون نتیجه است و یا از طریق نظرسنجی‌هایی که انجام آن مستلزم صرف وقت و هزینه بسیار و انتخاب نمونه‌های آماری و اعزام پرسشگران آموزش دیده است. در حالی که
روابط عمومی الکترونیک به راحتی می‌تواند نظرات مردم را از سراسر کشور به سادگی و با کمترین هزینه جمع‌آوری کند.

از دیگر مزیت‌های روابط عمومی الکترونیک این است که به حفظ محیط زیست کمک خواهد کرد و استفاده از کاغذ را تا حد بسیار زیادی کاهش خواهد داد.

شما با تهیه‌ی یک بروشور زیبا و گران‌قیمت برای بنگاه خود، درست در لحظه‌ای که از کار چاپ و صحافی این بروشور فارغ می‌شوید متوجه خواهید شد که بخشنامه‌‌ی جدید، بروشور شما را عملاً بی‌استفاده (Useless) کرده و یا اطلاعات قدیمی (Version Old) دارد. از این رو با انجام تغییر در وب‌سایت می‌توانید اطلاعات مندرج در بروشور دیجیتالی خود را به روز کنید که کمترین هزینه و زمان را می‌طلبد. به عبارتی شما می‌توانید هزینه‌ چاپ، طراحی و کاغذ را با الکترونیکی شدن، سرشکن کنید.

از دیگر مواردی که جزو مهم‌ترین مزایای
روابط عمومی الکترونیک است، می‌توان ببه اطلاع‌رسانی لحظه‌ای، دسترسی سریع به اطلاعات، کاهش حجم نامه‌های اداری و بایگانی، پایین آوردن هزینه‌ها (چاپ نشریه، بروشور، کارت ویزیت، ... برگزاری نمایشگاه و...) و همچنین فراگیر و فرامرز بودن آن اشاره کرد.

در خصوص چاپ و نشر می‌توان اضافه کرد، در چاپ میزان تکثیر و در نهایت تعداد خواننده محدود است اما در اینترنت محدودیت توزیع وجود ندارد. هزینه چاپ بسیار بالا ولی هزینه ایجاد صفحات الکترونیکی بسیار پایین است. مطالب چاپ شده را به سادگی نمی‌توان یافت اما یافتن مطالب الکترونیک به مراتب ساده‌تر است. نگهداری مطالب چاپ شده نیاز به فضای بیشتری دارد.

 

مشکلات و موانع روابط عمومی الکترونیک

شاید مهم‌ترین مانع بر سرراه تحقق
روابط عمومی الکترونیک، عدم دسترسی یکسان همه شهروندان به اینترنت و نداشتن قدرت خرید کامپیوتر و هزینه‌های نسبتاً سنگین اینترنت و خط تلفن است.

با وجود این که ضریب نفوذ اینترنت و رایانه در جهان با سرعت در حال افزایش است، اما حتی در کشورهای پیشرفته و صنعتی نیز نمی‌توان گفت که همه مردم به شبکه جهانی دسترسی دارند یا برای استفاده از آن از مهارت کافی برخوردارند.

در کشورهایی نظیر ایران نیز تا رسیدن به سطح مطلوب، به منظور دسترسی همگان به اینترنت هنوز راه زیادی در پیش است، بنابراین تا آن موقع و شاید همیشه(!) باید امکان استفاده از راه‌های سنتی را برای مردم محفوظ نگاه داشت. اگرچه پیش‌بینی می‌شود با گسترش ارایه خدمات تجارت، دولت و بانکداری الکترونیک، مراکز خصوصی جدیدی برای مشاوره و راهنمایی مراجعه‌کنندگان ایجاد خواهد شد که عموم مردم می‌توانند با مراجعه به این مراکز، از آنجا به پایگاه‌های اینترنتی دولتی متصل شده و با راهنمایی یک مشاور، امور خود را به انجام برسانند.

یکی دیگر از موانع موجود برای تحقق
روابط عمومی الکترونیک، مقاومت کارگزاران
روابط عمومی است. کارکنان روابط عمومی اکنون با نسل دیجیتال برخورد دارند و عدم تخصص آن‌ها به فن کار با رایانه، آشنایی نداشتن با اینترنت و مهم‌تر از همه عدم تسلط به یک زبان خارجی از مهم‌ترین دلایل مقاومت آن‌ها محسوب می‌شوند. همچنین آن‌ها فکر می‌کنند کار خود را با فراگیر شدن دنیای دیجیتالی در روابط عمومی‌ها از دست خواهند داد. کسی که تخصص‌اش در صفحه‌آرایی بولتن چاپی است، تخصص فرد دیگری که بررسی مطبوعات و بریده جراید است، دیگری که کار چاپ و انتشار گزارش سالانه را به عهده دارد یا حتی قدیمی‌تر از آن کسی که کار روزنامه دیواری و یا تابلوی اعلانات را انجام می‌دهد و شاید حتی تایپ هم بلد نباشد، از حذف شدن خود می‌ترسد.

برای حل این مسأله، اکنون در
روابط عمومی‌های دنیا این تصمیم اعمال می‌شود که هیچ کارمندی حذف نخواهد شد و کارمند جدیدی نیز به سیستم اضافه نمی‌شود. بدین ترتیب فرصت کافی برای آموزش و هماهنگ ساختن نیروها با شرایط و امکانات جدید فراهم می‌شود و هم مقاومت منفی کارکنان از بین می‌رود و هم با بازنشسته شدن کارمندان قدیمی‌تر، اندک‌اندک بدنه ادارات مختلف سازمان‌ها از جمله روابط عمومی کوچک‌تر و لاغرتر می‌شود.

اما در کشورهایی نظیر ایران، مانع بزرگ‌تری در راه ایجاد و فراگیری خدمات الکترونیکی وجود دارد که به طور خلاصه آن را «زیرساخت‌های مخابراتی» می‌توان نامید. ایجاد شبکه‌های مطمئن و پرظرفیت ارتباطی و مخابراتی در سراسر کشور شرط لازم تحقق دولت و تجارت الکترونیکی است. ضمن این که هزینه‌های مترتب بر اینترنت باید تا حدی کاهش یابد که قابلیت استفاده برای اقشار متوسط روبه پایین نیز فراهم شود.

 

شروع کار در روابط عمومی الکترونیک

نخستین قدمی که باید بردارید، ایجاد یک سایت مرجع در اینترنت و قدم بعدی گردآوری و تقویت مطالب سایت و به روز کردن آن است. قبل از این که وارد بحث ایجاد وب‌سایت شویم باید گفت که اکثر اوقات شرکت‌ها یا سازمان‌ها بدون آنکه بدانند چه کاری را می‌خواهند انجام دهند و چگونه پیشرفت کار خود را ارزیابی خواهند کرد، اقدام به راه‌اندازی وب‌سایت می‌کنند. بعضی از شرکت‌ها این کار را به تقلید از دیگران انجام می‌دهند و فکر می‌کنند اگر دیگران چنین خدماتی دارند، بهتر است آن‌ها نیز داشته باشند. پس قبل از راه‌اندازی وب‌سایت باید کاربرد آن را بدانید و متوجه باشید که وب‌سایت شما پل ارتباطی است بین سایت‌های دیگر (RR 2 PR) پل ارتباطی است بین روابط عمومی و مشتریان (PR 2 C) پل ارتباطی است با روزنامه‌نگاران (PR 2 J) و نهایتاً پل ارتباطی بین شما و کارمندان خودتان است (PR 2 E).

با بررسی تعدادی از سایت‌های داخلی کشور مشاهده می‌شود بیشتر سازمان‌ها به دو مقوله‌ی اول (RR 2 PR) و (PR 2 C) اهمیت داده‌اند و دو امکان (PR 2 J) و  (PR 2 E) مهجور مانده است.

1-راه‌اندازی و ایجاد سایت

بسیاری از امور مربوط به ایجاد و نگهداری یک سایت نیاز به منابع مختلف دارد. آیا به کمک افرادی خارج از سازمان نیاز به راه‌اندازی وب‌سایت دارید یا کارکنان سازمان شما می‌توانند این کار را انجام دهند؟ پس از این که این موضوع را مشخص کردید باید بگوییم که افرادی که شما نیاز دارید عبارتند از:

1-طراح

2-نویسنده

3-برنامه‌نویس

4-مدیر پروژه

5-کارشناس محتوایی

برای این که افراد مجدداً به سایت شما مراجعه کنند لازم است اطلاعات موجود در آن را به روز کنید. این کار نیاز به زمان و صرف هزینه دارد. اکنون میلیون‌ها سایت قدیمی در شبکه جهانی وب وجود دارد که اطلاعات آن‌ها به روز و جالب نیست. نتیجه کار هم این است که کسی به آن‌ها سر نمی‌زند. برای راه‌اندازی وب‌سایت‌تان به دیدن چند سایت که در زمینه کار شما فعالیت دارند، نیاز دارید. از طریق موتورهای جست‌وجوگر، سازمان‌های مشابه سازمان خود را در دورترین نقاط جهان بیابید و با دقت آن‌ها را بررسی کنید.

شما به عنوان کارگزار روابط عمومی بهتر از سایر همکارانتان در بخش‌های مختلف سازمان، مخاطبان خود را می‌شناسید، مهم این است که درباره‌‌ی سلیقه آن‌ها نیز تحقیق کنید. اگر مخاطبی سایت شما را بپسندد، مرتباً به آن سر خواهد زد.

به عنوان مثال،‌ مخاطب سایت وزارت بازرگانی، علاوه بر نیاز به اطلاعات مربوط به سازمان‌ها، شرکت‌ها، ادارات و سایر بخش‌های تحت پوشش، به اخبار بازرگانی، مقررات و آیین‌نامه‌های جدید نیاز دارد. شما با به‌روز کردن این اطلاعات، او را مشتری دایمی سایت خود می‌کنید و در حقیقت نام سایت‌تان را در بخش سایت‌های مورد علاقه‌ی او (Favorite) قرار می‌دهید.

2-گردآوری مطالب سایت

سعی کنید مطالبی که جمع می‌کنید از نوع عالی‌ترین مطالب باشد زیرا که نوع مطالب، شما را معرفی کرده و شما آبروی مشتریان و مخاطبانتان خواهید بود. بدین‌گونه که هر جا صحبت از بهترین سایت‌ها شد آدرس شما را بدهند.

شما باید از صفحه شروع وب (Home Page) آغاز کنید. این صفحه ترکیبی از نمای بیرونی سازمان، قسمت‌ پذیرش و به طریقی راهنمای طبقات است. اگر آن مشتری که برای اولین بار به سازمان شما مراجعه کرد، به نمای سنگ بیرون سازمان، نظافت و تمیزی ساختمان در وهله‌ی اول توجه داشت اکنون در وب‌سایت شما این طراحی صفحه نخست است که او را شیفته‌ی سازمان شما می‌کند.

 

تمرین کاربردی و عملی

1-           روی یک کاغذ، نمونه‌ای از Home Page شرکت خود را طراحی کنید. (می‌توانید به کمک موتورهای جست‌وجوگر، سایت سازمان‌های مشابه را بررسی کنید).

2-            چه مطالبی را در صفحه اول سایت قرار می‌دهید؟

در مورد سازمان‌های نسبتاً بزرگ‌تر یا سایت‌هایی با حجم مطالب زیاد، نقشه سایت و نمودار سازمانی را در آن قرار دهید تا کاربر با یک نگاه کلی با بخش‌های سازمان یا سایت شما آشنا شود. بیشتر روابط عمومی‌ها خصوصاً مراکزی که جنبه‌ی اقتصادی دارند گزارش‌ها و حساب‌های سالانه خود را در سایت قرار می‌دهند تا بدین وسیله موقعیت و قدرت مالی خود را به مردم
نشان دهند.

ضمن اینکه در هزینه‌ی چاپ و ارسال آن صرفه‌جویی کرده‌اند. سعی کنید بخش‌های مختلف سازمان را درگیر با اینترنت کنید. بالاخره آنها نیز مخاطبانی دارند که لازم است اطلاعیه‌هایشان را در بخش اطلاعیه‌ها و یا اخبار داخلی منعکس کنند. البته فراموش نکنید بحث مدیریت این قضیه با شماست و باید جنبه‌های مثبت و منفی آن را سنجیده و به قول معروف اطلاعیه آن‌ها، کار دست شما ندهد!

آگهی‌های استخدام، مناقصه و مزایده را می‌‌توانید در سایت منعکس کنید این خود عاملی می‌شود تا یک گروهی هم از این طریق مشتری سایت شما شوند. البته لازم است در این خصوص از قبل اطلاع‌رسانی نیز کرده باشید و زمینه آن را فراهم آورید.

کار جالبی که می‌توانید در سایت انجام دهید هدایای اینترنتی است! یعنی نرم‌افزارهای رایگانی که در سایت قرار می‌گیرد و به راحتی Download  می‌شود. البته باید در این خصوص مطلب، تصویر و یا فیلمی مرتبط با نرم‌افزار داشته باشید.

امکاناتی را فراهم کنید تا کارکنان سازمان نیز بتوانند از اطلاعاتی محرمانه و مربوط به مسایل داخلی سازمان بهره‌مند شوند. «اینترنت» می‌تواند اطلاعات مزبور را به وسیله یک مانع مطمئن که اصطلاحاً «دیواره آتش» نامیده می‌شود از اینترنت جدا سازد و تمامی کارکنان با بهره‌گیری از مرورگرهای شبکه وب به آن دسترسی داشته باشند. شاید یک قسمت هیجان‌انگیز در سایت شما، فروش محصولات شما باشد. مثلاً شما یک آژانس هوایی دارید یا صاحب هتل هستید. فرمی که در وب سایت قرار می‌دهید، قابل پر کردن توسط مشتری است. البته باید اطمینان حاصل کنید کامپیوتر شما مانند تلفن، همواره یک مسؤول و متصدی دارد. (نکته مهم‌تر اینکه کارت‌های اعتباری در کشور نیز قابل پذیرش در اینترنت شود).

برای سایت از موتورهای جست‌وجو که برای به دست آوردن اطلاعات راحت توسط کاربر روش فوق‌العاده‌ای است بهره‌مند شوید. بخش اخبار داخلی را قطعاً فراموش نمی‌کنید چون یک
روابط عمومی است و یک بخش ارتباط با رسانه‌ها! پس در نوشتن خبر در اینترنت موارد زیر را رعایت کنید.

شیوه خبرنویسی در اینترنت

1- پایین‌تر از سطح سواد خواننده بنویسید. (شناخت مخاطب و میزان سواد)

2- از پاراگراف‌های کوتاه و شیرین استفاده کنید.

3- از فضای سفید برای وضوح مطالب بهره‌مند شوید.

4- به انتخاب واژه‌ها اهمیت دهید.

5- افراد صرفاً هفت مطلب را به طور هم‌زمان درک می‌کنند، بنابراین در نوشتن پاراگراف‌ها دقت کنید.

6- از اختصارات استفاده نکنید.

7- ترجیحاً از جملات مجهول، منفی و سؤالی بپرهیزید.

8- مراقب اشتباه‌های تایپی و دستور زبانی خود باشید.

 

 

3-         طراحی هدفمند صفحات وب

یکی از طراحان ایرانی صفحات وب می‌گوید: «طراحان وب سایت‌های ایران، اندازه متون، فونت‌ها و دکمه‌های صفحات اصلی را بدون توجه به نیازها و خواسته‌های مخاطب با بزرگ‌ترین اندازه‌ها طراحی می‌کنند».

برنامه‌نویس و طراح، دو رکن اصلی در روند ایجاد سایت‌های اینترنتی است. برنامه‌نویس با تسلط بر اصول برنامه‌نویسی و طراح سایت با احاطه بر اصول زیبایی‌شناختی و تجربه کافی باید در کنار هم قرار گیرند و در عین حال کاملاً مجزا از همدیگر عمل کنند و بهتر است تداخلی در کار آن‌ها به وجود نیاید.

این نکته را فراموش نکنید که اگر طراحی را با توجه به نمونه کارش انتخاب کردید بهتر است اطلاعات خام و تصاویر را به او تحویل دهید و بقیه کار را به طراح بسپارید. شما در رد یا قبول طرح حق انتخاب دارید و بعد از طرح پیشنهادی که طراح برای شما آورد، آن را با بررسی‌های خود تطبیق دهید. در اینجا قصد داریم به عنوان نمونه به دو نوع طراحی سایت اشاره کنیم:

الف) سایت‌های صنعتی

در یک سایت صنعتی بیشترین تأکید طراحی روی معرفی مناسب محصولات یک تولید‌کننده و ایجاد انگیزه‌های لازم برای دریافت سفارش کالا از سوی کاربران وب‌‌سایت است.

در این‌گونه سایت‌ها ایجاد جلوه‌های بصری، صوتی و قراردادن فیلترهای مختلف بر روی تصاویر می‌تواند حالات روانی خوشایندی در بازدیدکنندگان ایجاد کند.

در صفحه اول، اطلاعات کلی شرکت‌ تولیدی ارایه می‌شود و در صفحات دیگر محصولات شرکت همراه با امکان سفارش آن‌ها، استفاده از جلوه‌های اغراق‌آمیز در طراحی سایت، از نکات قابل توجه و مهم طراحی این‌گونه سایت‌ها است.

ب) سایت‌های علمی

این سایت‌ها به دلیل محتوای سنگین خود نیاز به طراحی ساده دارند تا کاربران به طور سریع بتوانند موضوعات مورد علاقه‌ی خود را ببینند. در این سایت‌ها باید از شلوغی و طراحی گرافیکی سنگینی اجتناب کرد.

 

4- تعیین وظایف مسؤول وب یا وب‌مستر

وب‌مستر کسی است که روی محتویات یک پایگاه اینترنتی کار کرده و با قرار دادن آن در رایانه‌های متصل به شبکه جهانی، آن را در اختیار همگان می‌گذارد.

در یک «پایگاه اینترنتی پرحجم» مسؤول وب وظایف عمده‌‌ی زیر را به عهده دارد:

الف) تولید محتوا: وی باید به تهیه اطلاعات مربوط بپردازد، آن‌ها را در صفحات HTML جای دهد و ویرایش کند، فرم‌ها و تصاویر مرتبط هر صفحه را تهیه و تنظیم نماید و در آخر از درستی پیوندها اطمینان یابد.

ب) طرح: برای طراحی و ساخت تصاویر، تابلوها و شکل و شمایل یک طرح باید گرافیست آشنا به امکانات اینترنتی باشد.

ج) برنامه‌نویسی: یک پایگاه معمولاً به فردی برای نگارش برنامه‌های PHP|CGL|AVA| ASP و دیگر برنامه‌های مورد استفاده نیاز دارد.

د) نظارت: نهایتاً وب‌مستر ناظر پایگاه، مسؤول کارکرد صحیح رایانه‌ی متصل به شبکه است. در همه اوقات باید بر آن نظارت و مشکلات احتمالی را برطرف کند.

اما چنانچه وب‌سایت شما چندان پرحجم نیست و نیازی به روزآمد کردن اطلاعات در هر روز ندارید چهار مسؤولیت زیر کفایت می‌کند.

الف) صحت مطالب سایت

ب) حصول اطمینان از به‌روز بودن اطلاعات

ج) دریافت و توزیع بازخورد و پرسش‌ها
(از طریق پست الکترونیک)

د) نظارت بر توسعه سایت

از وظایف مهمی که روابط عمومی‌ها باید به آن توجه خاصی مبذول دارند پاسخگویی به نامه‌ها،‌ انتقال نقطه‌نظرات مختلف و انعکاس به واحدهای ذیربط است. گاه ممکن است یک سایت تا 50 نفر عوامل تولیدی، طراح، برنامه‌نویس، مجری و پاسخگو به نامه‌ها داشته باشد.

فراموش نکنید بهترین وب‌سایت، حاصل همکاری نزدیک میان طراحان و برنامه‌نویسان است.

 

5- آزمایش و راه‌اندازی نهایی سایت

پس از این که یک URL و آدرسی برای خود انتخاب کردید، لازم است آن را با دستگاه‌ها و مرورگرهای مختلف کنترل کنید تا مطمئن شوید به خوبی کار می‌کند.

بر این اساس باید:

£      متن‌ها کاملاً‌ خوانا باشد.

£      تصاویر به زیبایی تمام مشاهده شود.

£      تصاویر و صفحات هماهنگ باشد.

£      اندازه صفحه فایل از اندازه مورد نظر بیشتر باشد.

£      متن، اشتباهی نداشته باشد.

£      لینک‌ها درست مسیر را طی کنند.

 

6-                      اطلاع‌رسانی

هرگاه از سایت خود راضی شدید، اجازه دهید همگان آن را بشناسند؛ پس باید تبلیغ و اطلاع‌رسانی کنید. شما می‌توانید:

£   با کلیه‌ مشتریان، تأمین‌کنندگان و جراید مکاتبه کنید.

£   خبری از راه‌اندازی آن تهیه و در اختیار رسانه‌ها قرار دهید.

£   نشانی وب را روی کارت ویزیت، بروشورها و سربرگ‌های خود چاپ کنید.

£   در موتورهای جست‌وجوی اصلی اینترنت نام‌نویسی کنید.

£   در تمامی آگهی‌ها یا تیزرهای تلویزیونی، نشانی وب‌سایت خود را بیاورید.

£   با سایر سایت‌ها اتصال و لینک برقرار کنید و از‌ آن‌ها بخواهید آدرس سایت شما را متقابلاً در سایت خودشان قرار دهند.

و نهایتاً این که تبلیغات را باید به طور دائم انجام دهید البته باز تأکید می‌کنیم، لازمه‌ی آن سایتی زنده و پیشرو است.

 

تکنیک‌های پیشرفته جست‌وجو در اینترنت

درک چگونگی جست‌وجو در بین اطلاعات آنلاین و حرفه‌ای شدن در این راه،‌ می‌تواند شما را مستقیماً به سوی چیزی که به دنبال آن هستید هدایت کند.

 با بیش از چند میلیارد صفحه اطلاعات در اینترنت، پیدا کردن پایگاه‌های موردنظر و جست‌وجو در اینترنت کاری بسیار دشوار است، ولی خوشبختانه پایگاه‌هایی به نام موتورهای جست‌وجو ایجاد شده که به اینترنت کمی نظم می‌دهد. بنابر آمارهای موجود، این موتورها کمتر از 20% اطلاعات موجود در اینترنت را می‌توانند جست‌وجو کنند، آن هم به دلایلی چون:

برخی پایگاه‌ها خود را به موتورهای جست‌وجو معرفی نمی‌کنند، برخی موتورهای جست‌وجو، پایگاه‌ها را درست نمی‌شناسند و درست دسته‌بندی نمی‌کنند، برخی پایگاه‌ها کلمه‌های کلیدی کافی برای دسته‌بندی معرفی نمی‌کنند، برخی از پایگاه‌ها هم برای جذب بازدیدکننده بیشتر، از کلمه‌های کلیدی نامربوط استفاده می‌کنند.

نکته مهمی که در انجام جست‌وجو باید رعایت کنید، محدود شدن هرچه بیشتر جست‌وجو است. اگر جست‌وجوی شما عمومی و با استفاده از یک یا دو کلمه صورت گیرد، تعداد نتایج به قدری زیاد می‌شود که در عمل استفاده از این نتایج برایتان ناممکن خواهد شد. مثلاً اگر دو میلیون مورد یا حتی 10 هزار یا حتی 2500 مورد به عنوان نتیجه جست‌وجو به دست آورید، جست‌وجوی شما درست نیست، چون در عمل نمی‌توانید از نتایج به دست آمده استفاده کنید. پس جست‌وجو باید تا حد امکان محدود و مشخص باشد.

تمامی جست‌وجوگرها با استفاده از کلید واژه‌های معرفی شده توسط کاربر، در یک بانک اطلاعاتی به جست‌وجو می‌پردازند. در این میان عوامل متعددی وجود دارند که می‌توانند بر نتیجه جست‌وجوی هر کدام از آن‌ها تأثیر بگذارند. اندازه بانک اطلاعاتی، سرعت به هنگام شدن اطلاعات، نوع و توانایی‌های جست‌وجوگر و سرعت جست‌وجو، همگی از عواملی هستند که می‌توانند نتایج  بسیار متفاوتی را به بار آورند. اکثر جست‌وجوگرها دو نوع محیط جست‌وجو دارند: ساده و پیشرفته، در محیط جست‌وجوی پیشرفته امکانات بیشتری وجود دارد که از طریق‌ آن‌ها می‌توانید با محدود کردن دامنه‌ی جست‌وجو، ارتباط نتایج با موضوع مورد جست‌وجو را بیشتر کنید.

جست‌وجوی ساده

از مواردی که در تمامی جست‌وجوگرها کاربرد دارد، علامت‌های مثبت (+) و یا منفی(-) هستند. وجود علامت مثبت پیش از یک واژه یا عبارت به این معناست که آن واژه یا عبارت باید حتماً در نتایج جست‌وجو وجود داشته باشد، اما علامت منفی به این معنی است که واژه یا عبارت موردنظر نباید در نتایج جست‌وجو وجود داشته باشد. مثلاً چنانچه به دنبال بانک‌های بین‌المللی هستید، به جز در منطقه‌ی خاورمیانه، می‌توانید جست‌وجو را به روش زیر انجام دهید:

East Middle + International blanks –

 

جست‌وجوی پیشرفته

کلمه And بین دو کلمه، نشان می‌دهد که همه کلمات می‌توانند در یک صفحه بدون هیچ ترتیبی وجود داشته باشند، مثلاً یک جست‌وجوی خوب برای تولیدکنندگان ماشین رختشویی در ایتالیا:

Washing And Machines And Italy

کلمه or بین دو کلمه سبب می‌شود هر کدام از آن کلمات که در آن صفحه وجود دارند، به عنوان نتیجه ارسال شوند. برای مثال چنانچه به دنبال خرید خودرو بی.ام و یا فیات و مزدا هستید و برای شما نو و یا دست دوم بودن آن اهمیتی ندارد، بهترین حالت جست‌وجو این است:

BMW (New or Used) Fiat or Mazda

علامت پرانتز در این جست‌وجو برای محدود و مشخص کردن اطلاعات از پرانتز استفاده شده است. مثلاً برای خرید لوازم خانگی از اروپا یا آمریکا:

(Household And Porducts)

(North Amereca or Europe)

و یا جنگ ایران و عراق War (Iran And Iraq)

کلمه Near  بین دو کلمه به این صورت عمل خواهد کرد که اگر این دو کلمه کمتر از ده کلمه در متنی از هم فاصله داشته باشند، آن متن به عنوان نتیجه‌ی جست‌وجو، معرفی خواهد شد.

کلمه Not قبل از هر کلمه مانند علامت (-) عمل می‌کند، یعنی آن کلمه وجود ندارد. توجه داشته باشید اگر در قسمت جست‌وجوی ساده آلتاویستا، متن Painrers+Iranian را وارد کنید مثل این است که بین دو کلمه به جای علامت (+) کلمه And قرار داده‌اید ولی اگر متن +Painters Iranian را در قسمت معمولی این موتور جست‌وجو بگذارید مفهوم آن کاملاً تغییر خواهد کرد. یعنی اجباری در یافتن Iranian ندارد و اگر هم داشته باشد در رده‌های اول جست‌وجو است.

(*)   (!)     (|)  ‌ ($)  موتورهای جست‌وجو از علایم مختلف برای جست‌وجو استفاده می‌کنند. به عنوان مثال برای این که بتوانند در یک جست‌وجو، مقالاتی درباره کودک یا کودکان بیابید، می‌توانید جست‌وجو را به صورت Child* انجام دهید. با این کار هم کلمه Child و هم کلمه Children را جست‌وجو کرده‌اید.

 

 

 

عناصر صفحات نتایج گوگل

1. جست‌وجو پیشرفته

شما را به صفحه‌ای که به محدود کردن جست‌وجو قادر می‌سازد لینک می‌کند.

2. مشخصات و مزیت‌ها (Preferences)

لینک‌ها به صفحه‌ای که شما را قادر می‌سازد تا مشخصات و مزیت‌های جست‌وجو (Preferences) را مرتب کنید، شامل تعداد نتایج در هر صفحه، زبان اینترفیس و استفاده از فیلتر جست‌وجو.

3.Language Tools

Be Searched| Interface Tools For Setting Language                Preferences langrage and Translation of Results. For Pages to.

4. راهنمایی‌های جست‌وجو

به اطلاعاتی که به شما کمک کرده تا جست‌وجوی خود را مؤثرتر سازید لینک می‌کند. این موضوع به شما می‌گوید که گوگل چه تفاوت‌ها و خصوصیاتی نسبت به ماشین‌های جست‌وجوگر دیگر دارد.

5. زمینه جست‌وجو

برای وارد کردن پرس‌وجویی در گوگل، کافی است تا کلمات کلیدی تشریحی خود را تایپ کرده، سپس بر روی کلید جست‌وجو کلیک کرده یا کلید enter را بزنید.

6. دکمه جست‌وجوی گوگل

کلیک بر روی این کلید به این منظور است که جست‌وجوی دیگری را انجام می‌دهید. همچنین شما می‌توانید پرس‌وجوی دیگری را با زدن کلید enter تایپ کنید.

7.Tabs

From a Full Web Click the Tab for the Kind of Searh You Images Google Groups (Usenet Want to Conduct. Choose Web Organized into Discussion Archive) or the Google Search| Browsable Categories). Directory

8. مانع آماری

این خط جست‌وجوی شما را توصیف می‌کند و همچنین تعداد نتایج برگردانده را نشان می‌دهد.

9. دسته‌‌بندی‌ها

اگر اصلاحات جست‌وجوی شما همچنین در دایرکتوری وب به چشم می‌خورند، این دسته‌بندی‌های پیشنهاد شده ممکن است به شما در پیدا کردن اطلاعات بیشتر در رابطه با پرس‌وجوی خود کمک کند. بر روی آن‌ها کلیک کنید تا لینک‌های دیگری پیدا کنید.

10. عنوان صفحه

اولین خطی که به عنوان نتیجه نشان داده می‌شود، عنوان صفحه پیدا شده است. بعضی وقت‌ها به جای عنوانURL   داده می‌شود، که به این معنی است که صفحه پیدا شده عنوانی ندارد یا گوگل تمام محتویات صفحه را به طور کامل فهرست نکرده است.

11. متن زیر عنوان

این متن منتخبی از صفحه نتیجه برگردانده شده از موضوع پرس‌وجوی شماست. این موضوعات برگزیده شده و انتخاب شما این امکان را می‌دهد تا زمینه‌ای از موضوعات را که در صفحه هستند قبل از این که روی آن کلیک کنید، ببینید.

12. توضیحات

اگر پرس‌وجوی شما در دایرکتوری وب فهرست شده بود، توضیحات مؤلف نیز نشان داده می‌شود.

13. دسته‌بندی

اگر سایتی توسط پرس‌وجوی جست‌وجو شما که در دایرکتوری وب فهرست شده بود پیدا شد، دسته‌بندی آن نیز در زیر آن مشخص می‌شود.

14.  URL  نتیجه

این آدرس نتیجه‌ی یافته شده است.

15. اندازه

این شماره اندازه بخش متن صفحه پیدا شده است و برای سایت‌هایی که هنوز ضمیمه نشده‌اند موجود نیست.

 

 

16. ذخیره شده

کلیک بر روی لینک Cache شما را قادر می‌سازد تا آخرین محتویات صفحه ذخیره شده را به هر دلیلی که لینک نتیجه اصلی را به شما نشان نداد، از طریقCache  بازیافت کنید. از این رو اطلاعاتی را که می‌خواهید بیابید، در نسخه Cache یا ذخیره شده موضوع جست‌وجوی شما برجسته شده است.

17. صفحات مشابه

وقتی شما لینک صفحات مشابه را کلیک می‌کنید گوگل به طور خودکار صفحات مشابهی را که در اینترنت موجودند و جست‌وجوی آن‌ها همین نتیجه را به دست می‌آورد، کشف می‌کند.

18. نتیجه برجسته

وقتی گوگل چند نتیجه را از یک وب‌سایت پیدا می‌کند، بیشترین نتیجه‌ای که در اول قرار می‌گیرد، مناسب‌ترین نتیجه موضوع شماست.

 

19. More Results

Remaining Results Can Here are More than Two Results From be Accessed by Clicking on More Results the Same site| the From … Link

 

روزنامه‌نگاری الکترونیک

فن‌آوری پیشرفته ارتباطات، شرایط کاملاً جدیدی را در عرصه نگارش و توزیع پیام‌های نوشتاری پدید آورده است. امروزه با استفاده از خدمات متنوع اینترنت می‌توان پیام مکتوب را در پهنه‌ای به وسعت جهان، با قابلیت‌هایی متنوع و جدید تهیه، تولید و توزیع کرد.

با این تعریف، روابط عمومی‌ها برای انتشار اخبار خود می‌توانند از اینترنت بهره‌مند شوند و یا مجله خود را در آن جاسازی کنند.

روزنامه‌نگاری الکترونیک یعنی انتشار اطلاعات در دوره‌های زمانی مشخص، در قالب صفحات وب که روی شبکه اطلاع‌رسانی داخل (اینترنت) و یا اینترنت قرار می‌گیرد.

شیوه کار همانند شیوه روزنامه‌نگاری سنتی است با این مزیت که شما از صدا و تصویر نیز می‌توانید بهره‌مند شوید. یک روزنامه الکترونیکی همانند نشریات کاغذی دارای خبرنگار، عکاس، حروفچین، سردبیر و... است با این تفاوت که بسیاری از افراد باید آن‌قدر بر مفاهیم اینترنت و خدمات آن همچون وب تسلط داشته باشند که بتوانند ملاحظات لازم را در تمامی مراحل کار درنظر بگیرند.

به عنوان مثال، از آنجا که صفحات روزنامه الکترونیک روی صفحه نمایش رایانه منتشر می‌شود، باید هنگام صفحه‌آرایی، ملاحظاتی همچون استفاده بهینه از فضای محدود، استفاده مناسب و متناسب از تصویر، صدا و فیلم و... مدنظر قرار گیرد.

در عین حال، مفاهیمی همچون توزیع نشریه،‌ درآمد تک‌فروشی، شیوه‌های پوشش خبری، روش‌های جذب آگهی و... کاملاً دگرگون می‌شود. شماره جدید یک روزنامه الکترونیکی، به محض این که اطلاعات جدید در حافظه رایانه سرور شبکه قرار گیرد، در سرتاسر جهان قابل استفاده خواهد بود. درآمد تک‌‌فروشی عملاً از بین می‌رود چرا که درصد عمده‌ای از روزنامه‌های الکترونیک موجود در جهان رایگان هستند.

در پوشش خبری برای این روزنامه‌ها، مسأله زمان بسیار مهم است. بعضی از این روزنامه‌ها حتی دوره انتشار مشخصی برای خود قایل نیستند و ممکن است در طول یک شبانه‌روز، چندین بار اطلاعات خود را بهنگام سازند. این وضعیت در مواقعی که اتفاق مهمی در یک کشور یا در سطح جهان می‌افتد، بیشتر مشاهده می‌شود.

برای چنین نشریاتی، ارسال خبر به دفتر روزنامه در زمان بسیار کوتاه، اهمیت حیاتی دارد. به همین دلیل، تجهیزات مورد استفاده خبرنگاران چنین نشریاتی باید دیجیتال و دارای قابلیت اتصال سریع به اینترنت باشند. به عنوان نمونه می‌توان به دوربین‌های عکاسی دیجیتال اشاره کرد که نیازی به ظاهر شدن عکس ندارند، بلکه تصاویر گرفته شده مستقیماً وارد حافظه رایانه کیفی همراه خبرنگار می‌شود تا پس از انتخاب صحنه‌های مناسب، به سرعت (از طریق تلفن همراه خبرنگار) به دفتر نشریه ارسال شود. حتی در دوربین‌های جدید امکان ارتباط مستقیم از دوربین به اینترنت پیش‌بینی شده است.

اما تأمین درآمد چنین نشریاتی، بیشتر از طریق آگهی‌های تبلیغاتی است که در صفحات وب به نمایش در می‌آید.

 

مزایای روزنامه‌نگاران الکترونیک

به طور خلاصه، مزایای روزنامه‌نگاری الکترونیک را می‌توان به شرح زیر برشمرد:

1- کاهش هزینه‌ها به دلیل حذف مراحلی همچون لیتوگرافی و چاپ و بی‌نیازی از کاغذ

2- رهایی از بند مشکلات و ناکارآیی‌های توزیع روزنامه‌ها

3- جذابیت، تنوع و تأثیرگذاری بیشتر به دلیل استفاده از قابلیت‌های چند رسانه‌ای (به کار بردن صدا، متن، تصویر، فیلم و...)

4- امکان بالقوه افزایش مخاطبان به دلیل سهل‌الوصول بودن

5- کمک به انجام رسالت اطلاع‌رسانی صحیح و به موقع به دلیل دستیابی سریع به اخبار از منابع موثق

در مقابل، مواردی که می‌تواند به عنوان معضل برای چنین نشریاتی مطرح شود، بدین شرح است:

1- وابستگی به فن‌آوری روز رایانه و مخابرات

2- افزایش هزینه‌های روزنامه در مراحل تهیه اخبار تا ارایه به مخاطب

3- غیر تخصصی شدن روزنامه‌نگاری به واسطه حضور روزنامه‌نگاران کم تجربه، اما متخصص در علوم رایانه و مخابرات

جامعه‌ی روزنامه‌نگاری بین‌المللی، بخش مهمی از حیات خود را در گرو حرکت صحیح در مسیر روزنامه‌نگاری الکترونیک می‌داند. مزایای روزنامه‌نگاری الکترونیک آن قدر مهم و جالب توجه است که وابستگی به فن‌آوری روز، هزینه‌ها و سایر مشکلات احتمالی را پوشش دهد. افق روزنامه‌نگاری الکترونیک از وضعیت امروز به مراتب روشن‌تر است؛ چرا که اینترنت روز‌به‌روز، اهمیت بیشتری در زندگی انسان می‌یابد. طرح‌های مخابراتی متعددی که در راستای توسعه و بهبود کیفیت خدمات اینترنت در حال انجام است، در چند سال آینده استفاده از اینترنت را به صورت سریع و با هزینه‌های به مراتب کمتر از آنچه امروز دارد، تقریباً برای همه مردم جهان امکان‌پذیر خواهد ساخت. هر چه اینترنت گسترش پیدا کند، مخاطبان روزنامه‌های الکترونیک نیز بیشتر می‌شوند و این یعنی پیروزی روزنامه‌های الکترونیک در مصاف با نشریات کاغذی.

 

تبلیغات اینترنتی

اینترنت به عنوان بزرگ‌ترین شبکه کامپیوتری جهان، بر اساس عرف دسترسی آزادانه به اطلاعات ایجاد شده است، اما به سرعت از یک ابزار تحقیقاتی به یکی از گسترده‌ترین امکانات تجاری جهان مبدل شده است که شیوه‌های تبلیغاتی خاص خودش را می‌طلبد. نخستین فرم تبلیغاتی برای تبلیغ‌کنندگان ایجاد «پایگاه وب» (Web Site) است. سپس آگهی‌ها به صورت نوار آگهی‌ها (Banner) و دکمه آگهی‌ها (Button) ظاهر می‌شوند. هدف از این‌گونه آگهی جلب توجه کاربران به پایگاه است. محدوده کوچکی که برای این آگهی‌ها تخصیص داده شده است کمتر از 10% کل صفحه نمایش است.

در اینجا قصد داریم در خصوص تبلیغات اینترنتی توضیحاتی ارایه کنیم. چرا که یک کارگزار روابط عمومی در دوران کنونی باید با موارد زیر و چگونگی تبلیغات در اینترنت آشنایی داشته باشد.

 

تبلیغات لحظه‌ای

یکی از تفاوت‌های اساسی و مهم تبلیغات لحظه‌ای با مدل‌های سنتی آگهی در این است که مخاطب می‌تواند مستقیماً با آن ارتباط برقرار کند و به اختیار خودش جزییات بیشتری از آگهی مورد نظرش را ببیند و یا این که در همان لحظه کالای موردنظر خود را خریداری کند. «وب» حتی امکاناتی را فراهم می‌کند تا آگهی‌دهنده بتواند یک مخاطب خاص را هدف قرار دهد و برای او آگهی‌هایی ارسال کند که مطابق با سلایق و خواسته‌های او تنظیم شده باشد.

با مقایسه‌ی تبلیغات لحظه‌ای با انواع مختلف تبلیغات سنتی می‌توان به عمق و گستردگی تأثیرات آن پی برد. در اینجا آگهی‌های اینترنتی با تابلوهای تبلیغاتی خیابانی (Bilboard) آگهی‌های چاپی بازاریابی مستقیم (Direct Marketing) و آگهی‌های تلویزیونی مقایسه شده است.

 

تابلوهای تبلیغاتی خیابانی

تلاش پدیدآوردندگان تابلوهای تبلیغاتی خیابانی این است که از بین مسافران درون‌شهری و به صورت تصادفی، مخاطبان خود را جذب کنند. مشابه این کار را می‌توان به وسیله نوار آگهی‌ها در صفحات وب انجام داد. با این تفاوت که تابلوهای جاده‌ای ایستا هستند در حالی که نوار آگهی‌ها در وب می‌توانند با مخاطبان خود ارتباط برقرار کنند و مخاطبان با زدن یک دکمه ماوس (کلیک Clik) می‌توانند خود را به پایگاه موردنظر برسانند و اطلاعات بیشتری در مورد آن آگهی به دست آورند. این قابلیت آگهی‌دهنده را نیز قادر می‌سازد تا بتواند به دقت میزان اثربخشی و دریافت پاسخ آگهی خود را بسنجد.

 

آگهی‌های چاپی

در روزنامه و مجلات (و سایر رسانه‌های مکتوب) بخش‌های مشخصی از هر صفحه و یا در برخی موارد کل یک یا چند صفحه متوالی به تبلیغات اختصاص می‌یابد و خوانندگان به آسانی می‌توانند این بخش‌ها را از بخش‌های مقالات و نوشتارها تفکیک کنند. در صفحات وب نیز معمولاً نوار آگهی‌ها را به شکلی می‌سازند که از بخش‌های خبری و اطلاعاتی صفحات قابل تشخیص باشند.

به دلیل کوچکی صفحه نمایش معمولاً درصد کمی از کل مساحت صفحه نمایش،‌ برای نمایش تبلیغات مورد استفاده قرار می‌گیرد.

به همین خاطر شرکت‌های تبلیغ‌کننده، صفحاتی را می‌سازند که تبلیغاتشان به گونه‌ای با متون اطلاعاتی و خبری صفحات تلفیق شده و غیرقابل تشخیص باشد. در وب هر عنصری که بتواند به شکلی تعاملی (Interactive) با استفاده‌کننده ارتباط برقرار کند،‌ از یک علامت تجاری تا تصویر و طرحی که در پس‌زمینه (Background) قرار می‌گیرد، برای آگهی به کار گرفته می‌شود.

 

تبلیغات تلویزیونی

تبلیغات تلویزیونی این امکان را به تبلیغ‌کننده می‌دهد که در یک زمان مشخص، همه امکانات صوتی و تصویری را در اختیار داشته باشد. در این فاصله‌ی زمانی تبلیغ‌کننده می‌تواند با در اختیار داشتن تمامی امکانات، علایق، نیازها و عواطف مخاطب را هدف قرار دهد. تبلیغات وب در این زمینه کمتر وارد شده است، چرا که برای کاربرانی که به محیط اینترنت به عنوان یک محیط غیرتجاری عادت کرده‌اند این‌گونه ظهور صفحات وب خیلی جذاب نخواهد بود. البته تبلیغات برخی از شرکت‌ها به شکل تصاویر متحرک هستند.

 

 

 

انواع مدل‌های تبلیغات در اینترنت

به طور کلی مدل‌های تبلیغاتی در اینترنت از دو ابزار اصلی استفاده می‌کنند. نامه الکترونیکی و وب.

 

تبلیغات از طریق نامه الکترونیکی

هر استفاده‌کننده از اینترنت اولین چیزی که کنترل می‌کند،‌ صندوق پستی خودش است. استفاده از این امکانات برای تبلیغات کاملاً منطقی به نظر می‌رسد. مدل‌هایی که از نامه‌های الکترونیکی برای تبلیغات استفاده می‌کنند عبارتند از:

Ad-Supported Email

در این روش ناشر تبلیغات،‌ با اختصاص آدرس پست الکترونیکی رایگان و ابزار موردنیاز برای ارسال و دریافت نامه‌های الکترونیکی نظر کاربران را به پایگاه خود جلب می‌کند و از این طریق در زمان نمایش نامه‌های دریافتی و یا ارسال نامه‌ها، تبلیغات خود را به استفاده‌کنندگان عرضه می‌کند. همچنین با جمع‌آوری اطلاعات استفاده‌کنندگان و ارایه آن‌ها به مشتریان خود (یعنی تبلیغ‌کنندگان) از طریق بانک‌های اطلاعاتی به تبلیغ‌کنندگان امکان می‌دهد تا برای گروه‌های خاصی از کاربران تبلیغات خود را ارسال کنند.

Discussion Lists and News Letters

با ایجاد گروه‌های اطلاعاتی و حمایت از آن‌ها، استفاده‌کنندگان به عضویت در گروه‌ها تشویق می‌شوند و از طریق محاوره به سؤالات استفاده‌کنندگان پاسخ داده می‌شود. هر کاربر برای دریافت سؤال‌های مطرح شده و پاسخ‌های ارایه شده به آن‌ها، کافی است که عضویت گروه را بپذیرد و برای طرح سؤال خود یا ارایه پاسخ به سؤال‌ها می‌تواند یک نامه الکترونیکی تهیه کرده و آن را به آدرس مشخصی ارسال کند تا نامه او برای تمامی اعضای گروه ارسال شود.

شرکت حمایت‌کننده هنگام ارسال سؤالات با پاسخ آن‌ها به اعضای گروه، تبلیغات مشتریان خود را نیز برای اعضای این گروه‌ها ارسال می‌کند. همچنین شرکت می‌تواند به صورت دوره‌ای، خلاصه یا نتایج حاصل از مذاکرات انجام شده را نیز برای درخواست کنندگان ارسال کند. از مزایای این مدل نسبت به مدل قبلی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

-   آگهی‌ها می‌توانند برحسب علاقه‌مندی‌های هر گروه ارسال شوند.

-   معمولاً کاربران نسبت به تبلیغات واکنش نشان می‌دهند چرا که تبلیغات در مقوله‌هایی هستند که مورد علاقه‌ی ایشان است.

-   به دلیل این که غالباً محتوای پیام به صورت متن تنظیم می‌شود کاربران توجه بیشتری به آن می‌کنند.

Sponsoring Email Game

در این مدل از طریق خلق‌ بازی‌هایی که به وسیله امکانات پست الکترونیکی قابل انجام است؛ محصولات و مارک‌های تجاری مختلف معرفی می‌شوند به عنوان مثال در یک نمونه از این بازی‌ها با ارسال سؤال برای کاربران و دریافت جواب از ایشان، آن‌ها را با محصولات مختلف آشنا می‌کنند.

Direct Email

برخی از شرکت‌ها اطلاعات با ارزشی از کاربران اینترنت که در زمینه‌های مختلفی علاقه‌مند هستند جمع‌آوری می‌کنند و با طبقه‌بندی این اطلاعات آن‌ها را در اختیار کسانی قرار می‌دهند که می‌خواهند آگهی بدهند. به عنوان مثال شرکت Postmaster میلیون‌ها آدرس پست الکترونیک را در بیش از 1500 موضوع مختلف طبقه‌بندی کرده است و این امکان را به تبلیغ‌کنندگان می‌دهد تا با دریافت اطلاعات هر یک از این موضوعات طبقه‌بندی شده، مستقیماً نامه‌های تبلیغاتی خودشان را ارسال کنند. کاملاً آشکار است که چنین شیوه‌هایی تا هنگامی مؤثر هستند که تعداد نامه‌های دریافتی یک کاربر در حد قابل قبولی برای خواندن باشد. در صورتی که حجم نامه‌ها زیاد باشد مسلماً کاربران حساسیت خود را به خواندن این‌گونه نامه‌ها از دست می‌دهند.

تبلیغات در صفحات وب (Banner)

نوار آگهی‌ها

تبلیغات در اصل، با نوار آگهی (Banner) شروع شد. نوار آگهی یک مستطیل گرافیکی است که معمولاً در صفحه اول یا صفحات دیگر پرترافیک پایگاه‌های وب قرار داده می‌شود. ابعاد آن معمولاً 71 اینچ و در حال حاضر یکی از پُراستفاده‌ترین مدل‌های تبلیغاتی در اینترنت می‌باشد. نوار آگهی‌ها را می‌توان با تابلوهای تبلیغاتی در خیابان‌ها و جاده‌ها مقایسه کرد. با این تفاوت که با زدن یک دکمه‌ی ماوس می‌توانید بلافاصله به محل عرضه محصول موردنظر مراجعه کنید. برخی از این‌گونه نوار آگهی‌ها با کاربر ارتباط تعاملی (Interactive) برقرار می‌کنند. برای ارتباط تعاملی روش‌هایی همانند روش‌های زیر به کار برده می‌شود:

-   امکان انتخاب محصول با نوع خدمات

-   امکان انجام عملیات به طور مستقیم

-   امکان جلب نظر کاربران

این‌گونه نوار آگهی‌ها بدون این که کاربر مجبور به ترک پایگاه ناشر باشد، از طریق برنامه‌های هوشمند با او ارتباط برقرار می‌کنند.

- تبلیغ‌کنندگان از طریق این مدل تبلیغاتی، میزان اثربخشی آگهی خود را از طریق تعداد دفعاتی که کاربران روی آگهی موردنظر کلید ماوس را زده‌اند اندازه‌گیری کنند و به این ترتیب نوار آگهی‌ها را بیازمایند. برخی پارامترها که باید در طراحی و خلق نوار آگهی‌ها در نظر گرفته شوند عبارتند از:

-      توجه به تعداد دفعات استفاده یک شخص از یک آگهی

-  واکنش در برابر عملکرد کاربران با درنظر گرفتن جایزه یا تخفیف. نوع محرک باید رابطه مناسبی با پایگاه ناشر داشته باشد. مثلاً اگر در یک پایگاه ورزشی تبلیغ کرده‌اید یک محرک ورزشی، مناسبت بیشتری دارد.

- جمله Click Here را در نوار تبلیغاتی خود اضافه کنید. همیشه کاربرانی هستند که نمی‌دانند چگونه باید با نوار تبلیغاتی شما رابطه برقرار کنند. آمار نشان می‌دهد قرار دادن یک متن به صورتLink 
   Hyper در زیر نوار تبلیغی همیشه باعث افزایش اثربخشی آگهی می‌شود.

- برای فوریت بخشیدن به استفاده از نوار تبلیغاتی، حساسیت ایجاد کنید. مثلاً به کاربر دلیل این که باید هم اکنون دکمه ماوس را روی آگهی شما بزند یادآور شوید.

- از متن‌های طولانی استفاده نکنید.

- از تصاویر متحرک استفاده کنید. یک صفحه وب پُر از تصاویر و متون متنوع است که هر یک از آن‌ها (تصویر و متن) می‌توانند توجه کاربر را به خود جلب کنند. تصاویر متحرک می‌توانند نوار تبلیغی را متمایز و به این ترتیب توجه کاربر را جلب کنند.

-  از رنگ‌ها به خوبی استفاده کنید. از رنگ‌هایی که آگهی شما را مشخص‌تر می‌کنند استفاده کنید. این رنگ‌ها برحسب طرح و رنگ پایگاه‌های ناشران می‌توانند تغییر کنند.

-   نوارهای تبلیغاتی را به صورت دوره‌ای مورد استفاده قرار دهید. استفاده از چند نوار تبلیغی در یک طرح تبلیغاتی تقریباً همیشه کارایی را افزایش می‌دهد.

 

دکمه آگهی (Button)‌

دکمه آگهی‌های کوچک از نوع نوار آگهی هستند که می‌توانند در هر کجای صفحه وب قرار بگیرند و به پایگاه وب تبلیغ‌کننده (Advertiser) متصل باشند. دکمه آگهی‌ها سریع‌تر از نوار آگهی‌ها مورد مراجعه و استفاده قرار می‌گیرد. علت این امر ممکن است شیوه استفاده از آن‌ها باشد، چرا که معمولاً برای کپی کردن نرم‌افزار رایگان به کار می‌روند. این مدل آگهی‌ها معمولاً بر این که سبب فراگیر شدن نرم‌افزار کپی شده می‌شود،  برای اندازه‌گیری میزان توجه یک کاربر به یک آگهی نیز مؤثراست.

 

 

آگهی به همراه مقاله(Advertorial)

آگهی به شکلی همراه یک مقاله مرتبط با آن ظاهر می‌شود. توجه کنید که کاربران به دنبال اطلاعات هستند و نه آگهی، پس این روش می‌تواند بسیار مفید واقع شود. مثلاً برای آگهی یک کتاب ممکن است در آن متن در جایی که به نام آن کتاب اشاره شده است، یک Hyper-Link قرار داده شود تا استفاده‌کننده با گزینش آن مستقیماً پایگاه اطلاعاتی مرتبط با آن کتاب را مشاهده کند.

 

تکنیک‌های مؤثر برای تبلیغات در اینترنت

اگرچه تبلیغات و آگهی‌های اینترنتی پدیده جدیدی است، اما قواعد و اصول کار تغییر نکرده است. برای ارایه مؤثر محصول و یا خدماتی که قصد دارید به مردم عرضه کنید، باید به سه فاکتور مهم و اساسی توجه داشته باشید: 1- هدف‌گیری کاربران
2- طراحی یک آگهی مفید 3- کلید ارزیابی.

اولین و مهم ترین نکته که باید در تبلیغات به آن توجه داشت، انتخاب یک محل مناسب برای درج آگهی است. باید تمام توجه خود را برای نشانه‌گیری کاربران به کار بندید.

هرگاه تصمیم به یافتن مشتری برای سرویس و یا کالای خود داشته باشید، متوجه می‌شوید که استفاده از چه خبرنامه‌ای برای کار شما مفید خواهد بود و چه کسانی بیشتر نشریه موردنظر را می‌خوانند.

به جای جست‌وجو برای یافتن مکان‌هایی که آگهی‌های زیادی دارند باید به دنبال خبرنامه کوچک، تخصصی و مرتبط با کار خود باشید.

در اینترنت نشریات تخصصی در دسترس و زیادی وجود دارد که موارد متعددی در تجارت، کاریابی، ورزش و سرگرمی را دربرمی‌گیرد. میزان و حجم آگهی‌هایی که در نشریات بزرگ online به چاپ می‌رسد، تأثیر نشریات تخصصی کوچک را ندارد، چرا که کاربران و مشتریان بالقوه برای پیدا کردن سرویس یا محصول موردنظر خود به جایی می‌روند که متخصص این امور است و نه هر سایتی. به این مثال توجه کنید:

یک شرکت به منظور تحقیق در این مورد، یک آگهی همکاری تجاری را به دو خبرنامه online و یا e-zine داد. خبرنامه اول برای 250 هزار مشترک بود و خبرنامه دوم تنها هشت هزار مشترک داشت. در خبرنامه اول از 151 تماس تنها دو مورد منتهی به خرید شد، حال آن که در خبرنامه دوم از 45 تماس هفت مورد منتهی به خرید شد. اما چرا نتایج این‌قدر متفاوت است؟

پاسخ ساده است خبرنامه اول به دست تعداد زیادی از مردم رسید، اما نه کسانی که علاقه‌مند به موقعیت‌ها و فرصت‌های تجاری باشند. 151 تماسی که از خبرنامه اول به دست آمد، افرادی که به طور جدی خریدار و علاقه‌مند به تجارت باشند وجود نداشت. اما در خبرنامه دوم با آن که مشترک کمتری داشت نتیجه بهتری به دست آمد. چرا که افرادی مشترک این خبرنامه بودند که امکان خرید در آن‌ها بیشتر بود.

این یک مثال مهم بود که چرا باید چگونگی نشانه‌گیری خریداران را در نظر داشت. در بین تعداد زیادی از خبرنامه‌ها که با سرعت زیادی در حال گسترش هستند پنج یا شش نشریه مربوط به کار خود را درنظر بگیرید و روی آن‌ها کار کنید و مطمئن باشید که از این طریق معاملات بیشتر و سود بیشتری عاید شما خواهد شد.

اما قبل از انجام معامله باید بدانید که چگونه یک آگهی مؤثر طراحی کنید. پس اجازه دهید برخی از قواعد برای یک طراحی مناسب را بررسی کنیم. قبل از هر چیز باید چندین نمونه مختلف از آگهی داشته باشید. فراموش نکنید که یکی از عوامل موفقیت در طراحی آگهی، «آزمون و خطا» است. شما به آگهی‌هایی با طرح‌های مختلف نیاز دارید تا از این طریق متوجه شوید که کدام یک از آن‌ها بهتر کار می‌کند و نتایج بیشتری دارد. گذشته از بحث آزمون و خطا، در ادامه مواردی وجود دارد که در طراحی یک آگهی باید به آن‌ها توجه کنید:

-   در آگهی‌ها از کلمات و عبارتی استفاده کنید که برای خوانندگان جذاب باشد.

-   سایر آگهی‌ها را بررسی کنید، اگر یک آگهی به سرعت نتیجه می‌دهد، دلیل بر کارایی آن است.

-   آگهی‌های خود را کوتاه،‌ مختصر و مفید نگه دارید و به جای استفاده از جملات کامل، از عبارات کوتاه استفاده کنید.

-   به جای استفاده از کلمات طولانی و ثقیل از کلمات ساده استفاده کنید و خودتان را گیج نکنید.

-   به کاربران بگویید که دقیقاً چه چیزی را به دست خواهند آورد.

-   سعی نکنید که در آگهی خود یک محصول را بفروش برسانید. بلکه اجازه دهید که حس کنجاوی کاربران شمابرای پاسخ تحریک شود.

-   به جای استفاده از نقطه‌ها در جملات از علامت‌هایی مانند تعجب استفاده کنید.

فاکتور مهم دیگر در دسته‌بندی آگهی‌های گوناگون، پیدا کردن «کلید کار» است. در میان آگهی‌های مختلف بررسی کنید و تعیین کنید که کدام آگهی بیشترین کاربرد را داشته است. به این ترتیب شما کلید و یا‌ آگهی کلیدی را پیدا کرده‌اید.

اما برای رسیدن به این مهم شما می‌توانید از مشتریان خود سؤال کنید که از طریق کدام آگهی به شرکت شما دسترسی پیدا کرده‌اند. این اطلاعات باعث افزایش مهارت‌های شما در تبلیغات می‌شود. پس روی اطلاعات به دست آمده تمرکز بیشتری کنید.

حال شما با سه فاکتور مهم برای تبلیغات مفید و مؤثر آشنا شده‌اید. نشانه‌گیری و یا هدف‌گیری کاربران،‌ طراحی یک آگهی مؤثر و کلید ارزیابی برای یافتن مؤثرترین آگهی. این سه عامل هر کدام ارزش و کاربرد خاص خود را در اینترنت دارند که شما با پیروری از آن‌ها می‌توانید نتایج و سود بیشتری به دست آورید.

 

سایت‌های خبری

1-خبرگزاری‌ها

آشنایی با آنچه در اطرافمان می‌گذرد، یکی از کارهای روزمره و در بعضی اوقات ضروری ماست. در روابط عمومی سنتی اگرچه بریده جراید جایگاه خود را دارد ولی در روابط عمومی الکترونیک دستیابی به خبرها از طریق اینترنت راه بسیار ساده و سریعی است. مثلاً به هنگام انتشار خبری در مخالفت با شما در خبرگزاری‌ها که اصولاً به‌هنگام و آنلاین هستند، واکنش سریع شما و فرستادن جوابی در همان روز، نشانگر سرعت تبادل پرسش و پاسخ در روابط عمومی الکترونیک است.

خبرگزاری‌ها از سایت‌های بسیار پربیننده در هر کشوری هستند که تأمین‌کننده اخبار گزارش‌های خبری،‌ مصاحبه‌ها و عکس‌ها می‌باشند. به روز بودن اطلاعات، آرشیوهای قوی و دسته‌بندی موضوعی اخبار از ویژگی‌های بارز سایت‌های خبرگزاری است. بعضی از این سایت‌ها گاهی اوقات تا 300 مرتبه در روز، روزآمد یا می‌شوند!

نشانی چند سایت خبرگزاری

آنسا www.ansa.it  

آسوشیتدپرس www.ap.org

اینترفاکس www.interfax-news.com

ایرنا www.irna.com

ایسناwww.isnagency.com  

www.isna.or.ir

تاس www.itar.come/news.asp

رویترزwww.reuters.com

 

2-شبکه‌های خبری تلویزیونی در اینترنت

با گسترش و پیشرفت امکانات فنی رسانه‌ای در جهان،‌ روزبه‌روز بر تعداد کانال‌های تلویزیونی و رادیویی افزوده می‌شود. از مهم‌ترین دلایل این امر، پیشرفت دانش ماهواره‌ای و ارتقای ابزارها و فن‌آوری‌های دیجیتال است. در اینجا با انواع پخش شبکه‌های  خبری در اینترنت آشنا خواهید شد.

الف) پخش اختیاری (Video-on-demand)

در بیشتر سایت‌های شبکه‌های تلویزیونی، امکانی وجود دارد که از آن با عنوان «پخش اختیاری» یا Video-on-demand نام می‌برند. این مفهوم به معنی آن است که بیننده سایت قادر است از میان فهرست برنامه‌های هر روز، هر کدام را که می‌خواهد انتخاب کند و ببیند. به عبارت دیگر، بیننده هر چیزی را در هر زمانی که می‌خواهد می‌بیند، نه در زمانی که پخش می‌شود. البته این مفهوم قرار است در آینده‌ای نزدیک در فرستنده‌ها و گیرنده‌های جدید که به آن‌ها Interactive TV یا تلویزیون‌های دوطرفه (تعاملی) گفته می‌شود نیز به کار گرفته می‌شود.

ب) پخش زنده

یکی از مهم‌ترین کاربردهای سایت‌های شبکه‌های تلویزیونی، پخش زنده برنامه‌ها از راه اینترنت است. به دلیل هزینه زیادی که پخش ماهواره‌ای دربر دارد، شبکه‌های تلویزیونی می‌توانند به وسیله پخش زنده در سایت خود، با صرف مخارج بسیار کمتر، تعداد بینندگان بالقوه سایت را بالا ببرند زیرا مناطق زیادی از جهان هستند که در آن‌ها امکان دسترسی به اینترنت وجود دارد، اما دریافت برنامه‌ها از راه ماهواره امکان‌پذیر نیست.

ج) پوشش لحظه به لحظه خبری

بزرگ‌ترین هدف شبکه‌های خبری‌ «انتشار خبر به سریع‌ترین و کامل‌ترین شکل ممکن» است. پخش تلویزیونی به دلیل ماهیت خاص آن به سختی می‌تواند اجازه پوشش لحظه به لحظه را به چند خبر همزمان بدهد. به همین دلیل، یکی از مهم‌ترین کاربردهای اینترنت برای شبکه‌های تلویزیونی آن است می‌توانند به طور هم‌زمان چند رویداد را پوشش خبری لحظه‌ای بدهند. این پوشش در اینترنت به شکلی کامل انجام خواهد گرفت زیرا علاوه بر تصاویر متحرک از متن،‌ عکس، صدا و اشاره‌گرهایی به اخبار و سایت‌های مرتبط با موضوع نیز استفاده می‌شود.

 

کابردهای اینترنت در شبکه‌های خبری تلویزیونی

دریافت واکنش‌های مخاطبان:

کاربرد مهمی که اینترنت برای شبکه‌های تلویزیونی دارد، مربوط به مخاطبان است. در اینترنت مخاطبان می‌توانند به وسیله ابزارهایی خاص‌، به طور مستقیم و بی‌واسطه،‌ نظر خود را به گردانندگان تلویزیون انتقال دهند. این ابزارها به مخاطبان امکان می‌دهند تا نظر یا تحلیل خود را درباره برنامه موردنظر بنویسند، به نحوی که در معرض دید دیگر بینندگان سایت قرار گیرد. حتی در مواردی مخاطبان سایت‌های خبری می‌توانند با افزودن اطلاعات خود درباره یک خبر خاص آن را کامل‌تر کنند.

 

 

اعلام فهرست‌ برنامه‌ها:

اینترنت به شبکه‌های تلویزیونی امکان می‌دهد تا فهرست برنامه‌های خود را همیشه در معرض دید بگذارند و آن را در صورت نیاز در هر زمان تغییر دهند.

 

انتشار متن برنامه‌ها:

متن یا دست‌نوشته بسیاری از برنامه‌های تلویزیونی، یا رادیویی در صورت وجود، استفاده زیادی خواهند داشت. به عنوان مثال، متن پیاده شده مصاحبه‌ها، متن گزارش‌ها و امثال آن مخاطبان زیادی دارد.

 

ارایه بایگانی برنامه‌ها :

بسیاری از کانال‌های تلویزیونی برنامه‌های ارزشمند خود را بایگانی و نگهداری می‌کنند. این بایگانی در درازمدت ارزش زیادی برای محققان و مخاطبان عادی دارد. اینترنت امکان دسترسی همگان یا عده‌ای خاص را- بسته به نظر مدیران سایت- به این مجموعه‌ها فراهم می‌کند. این مجموعه‌ها می‌توانند شامل برنامه‌های قدیمی باشند که ارزش تحقیقی- تاریخی دارند، یا از برنامه‌های نه چندان قدیمی- مانند بایگانی برنامه‌های هفتگی- تشکیل شوند که برای مخاطبان عادی نیز بسیار قابل استفاده‌اند.

 

مزایا و معایب

مزایا

 خصلت چند رسانه‌ای: تلویزیون و رادیو به دلیل ماهیت خاص خود کمتر می‌توانند برای انتقال پیام‌ها و محتوای سنگین، طولانی و پیچیده مورد استفاده قرار گیرند. به علاوه هر کدام محدودیت‌هایی دارند. برای مثال،‌ رادیو از امکان نمایش تصویر ثابت و متحرک بی‌بهره است و تلویزیون از امکان انتشار متن و غیره. اینترنت در واقع رسانه‌ای است که بسیاری از خصوصیات رسانه‌های نوشتاری دیداری و شنیداری دیگر را یکجا داراست و نقاط قوت بسیاری از رسانه‌های دیگر را در خود دارد.

به دلیل ویژگی‌های فنی اینترنت،‌ این امکان وجود دارد که آمارهای دقیقی همچون تعداد مخاطبان برنامه‌هایی که مشاهده کرده‌اند و... به دست بیاید.

سرعت: برای به‌هنگام کردن خبر در یک سایت، به راحتی و به سرعت می‌توان خبر جدید را به همراه تصاویر آن به سایت فرستاد و خبر قبلی را تازه کرد. این کار در مدت زمان چند ثانیه قابل
انجام است.

دسترسی از دور: برای تغییر یا بهنگام‌سازی خبرها در یک سایت الزاماً نباید در کنار سرویس‌دهنده شبکه قرار داشت.

بنابراین شخص می‌تواند از هر جای جهان به سرویس‌دهنده‌ی اصلی دست یابد و خبرها را تازه کند. برای این منظور،‌ داشتن حداقلی از امکان ارتباطی (مثلاً وجود خط تلفن و مودم) برای اتصال به سرویس‌دهنده کافی است.

فراگیری: پوشش اینترنت در سراسر جهان روز‌به‌روز گسترده‌تر می‌شود و هر روز عده بیشتری از مردم جهان به این رسانه دست می‌یابند؛ به نحوی که در حال حاضر در حدود 200 میلیون نفر به اینترنت دسترسی دارند. در نتیجه برای هر سایت، این تعداد بیننده بالقوه وجود دارد.

امکان شخصی کردن اطلاعات: شخصی کردن اطلاعات به این معنا است که مخاطب فقط چیزهای را که می‌خواهد ببیند. بنابراین همه کسانی که مایل هستند سایت خاصی را به طور مرتب ببینند، می‌توانند تعیین کنند که برای آن‌ها اولویت‌بندی خبرها، شکل قرار گرفتن آن‌ها در صفحه موضوع و خبرها و... چه باشد و از آن به بعد سایت را به نحوی که می‌خواهند،‌ می‌بینند. در بسیاری از سایت‌های خبری،‌ امکان تغییر «فرم‌» و «محتوا» سایت براساس خواست بیننده وجود دارد.

آمار دقیق مخاطبان: به دلیل ویژگی‌های فنی و فن‌آورانه اینترنت، این امکان وجود دارد تا تمام کارهایی که یک بیننده در یک سایت انجام می‌دهد،‌ ثبت شود. مثلاً تمام خبرهایی که هر کس می‌بیند، صفحاتی که باز می‌کند، عکس‌هایی که می‌بیند و امثال آن به طور خودکار در سیستم ثبت و بر اساس آن آمار گرفته می‌شود. براساس همین آمارها می‌توان دریافت که به عنوان مثال کدام خبر بیشترین مخاطب را داشته است. حتی آمارهایی مثل این‌که بینندگان سایت بیشتر از چه کشورهایی بوده‌اند، در چه ساعاتی سایت پرمخاطب‌تر بوده است، هر مخاطبی به طور متوسط چند ثانیه در سایت مانده و بسیاری از گزارش‌های دیگر قابل استخراج است.

چند زبانی: بیشتر سایت‌های مهم دنیا سعی می‌کنند برای جذب مخاطب بیشتر، مطالب سایت خود را به چند زبان ارایه کنند. در نتیجه،‌ مطالب موجود در یک سایت عیناً و به شکلی موازی، به چند زبان قابل دریافت هستند. پدید آمدن سایت‌هایی که اختصاصاً برای دادن خدماتی به مخاطبان در امر ترجمه پدید آمده‌اند نیز، به این امر کمک می‌کنند.

- ارتباط با مخاطبان: بر خلاف بیشتر رسانه‌های دیگر، مخاطبان یک سایت می‌توانند به وسیله ابزارهای ارتباطی متعدد، با یکدیگر به طور مستقیم یا غیرمستقیم ارتباط داشته باشند. این ابزارها انواعی مانند پیام‌رسان‌ها (Messenger‌) اتاق‌های گفت‌وگو (Chat Room) گروه‌های مباحثه (Discussion Group) و... را شامل می‌شوند.

معایب نابرابری در دسترسی: با وجود تعداد زیاد افرادی که امکان دسترسی به اینترنت را در جهان دارند، درصد بیشتری از این افراد از کشورهای توسعه‌یافته هستند.

گرانی: برای وصل شدن به اینترنت نیاز به وسایلی است که به دلیل فن‌آوری‌های سطح بالایی که در ساخت آن‌ها استفاده شده است، کم‌وبیش گران‌قیمت هستند.

غیرقابل حمل: رسانه‌های نوشتاری را می‌توان به آسانی حمل و نقل کرد و در هر شرایطی مورد استفاده قرار داد. اگرچه با پیشرفت و گسترش خدمات اینترنت بی‌سیم (که از طریق تلفن‌های همراه انجام می‌گیرد) این نقص در مورد رسانه‌ی اینترنت برطرف خواهد شد، اما تا روزی که اتصال بدون سیم به اینترنت فراگیر شود، فاصله زیادی وجود دارد.

امنیت: امنیت سایت‌های اینترنتی به اندازه امنیتی که در رسانه‌های دیگر وجود دارد، نیست. در حال حاضر بسیاری از سایت‌های بزرگ همه روزه مورد حمله نفوذگران یا متخصصان خراب‌کار (Hacker) قرار می‌گیرند که با وجود پیش‌گیری‌ها و کنترل‌های شدید امنیتی، در بسیاری از موارد زیان‌های سنگین و گسترده‌ای به این سایت وارد آمده است. این خراب‌کاری وجوه مختلفی دارد؛ اعم از دزدیدن اطلاعات شخصی مخاطبان، اخلال در کار دستگاه‌های سرویس‌دهنده، دست بردن در اطلاعات موجود در سایت و...

انفعالی در برابر مخاطب: برخلاف رادیو و تلویزیون که به محض روشن شدن شروع به پخش برنامه و انتقال اطلاعات می‌کنند، برای گرفتن اطلاعات از اینترنت باید برای آن «درخواست» فرستاد. به همین دلیل اگر کسی با شیوه فرستادن درخواست و یا محل فرستادن درخواست آشنایی نداشته باشد، در عمل نمی تواند از اینترنت بهره‌ای ببرد. به بیان دیگر، کسی که نمی‌داند چه چیز را باید در کدام قسمت از اینترنت بیابد، به سختی می‌تواند از آن بهره ببرد.

 

شیوه‌های نوین انتقال خبر

رادیو اینترنتی: رادیوهای اینترنتی چند تفاوت با رادیوهای عادی دارند: 1) به وسیله اینترنت پخش می‌شوند نه امواج رادیویی 2) به صورت دیجیتال پخش می‌شوند نه آنالوگ 3) هم به شکل زنده و هم به شیوه اختیاری پخش می‌شوند.

مراحل تولید برنامه‌های این نوع رادیوها تفاوتی با اشکال دیگر ندارد. برای فرستادن و پخش برنامه‌ها نیازی به بودن در کنار سرویس‌دهنده (متناظر فرستنده در رادیو‌های عادی) نیست و می‌توان از راه دور برنامه‌ها را روی سرویس‌دهنده قرار داد.

تلویزیون اینترنتی: تلویزیون‌های اینترنتی شبیه به رادیوهای اینترنتی هستند. تنها تفاوت آن‌ها در شکل برنامه‌ها است. البته به دلیل نیاز این‌گونه برنامه‌ها به سرعت‌های بالای دسترسی به اینترنت، این برنامه‌ها معمولاً نمی‌توانند با کیفیت برنامه‌های عادی یا ماهواره‌ای پخش شوند.

از دیگر شیوه‌های انتقال خبر استفاده از تلفن همراه و یا تلفن عادی است.

 

 

فهرست تعدادی از سایت‌های رادیو و تلویزیون‌ خبری

الجزیره.قطر: www.aljazeera.net

بی‌بی‌سی، بریتانیا:www.bbc.co.uk

تی‌‌اف‌ال، فرانسه: www.tfl.fr

سی‌‌ان‌ان، امریکا:www.cnn.com

دویچه‌وله،آلمان:www.dwelle.de

یورونیوز، اروپا:www.euronews.net  

 

3- مجلات الکترونیکی e-Zine

در خصوص مجلات الکترونیکی بیشتر در فصل نشر الکترونیکی صحبت خواهیم کرد. نکته قابل ذکر این که اکثر روزنامه‌های کشورمان در قالب PDF عرضه می‌شود که البته این عقب‌مانده‌ترین نوع برخورد با بحث مجلات الکترونیکی است.

 

 

 

معرفی سرویس‌ها و خدمات رایج در اینترنت

هنگامی که کار طراحی سایت شما به پایان رسیده شما می‌توانید از شرکت‌هایی که خدمات اینترنت ارایه می‌دهند، تعرفه سرویس‌های زیر را بگیرید و از آن‌ها استفاده کنید.

1- جست‌وجو در محتوای سایت

برای ارایه خدمات بهتر به بازدیدکنندگان از سایت و تسهیل دریافتن مطالب مورد نیاز در سایت،‌ امکان جست‌وجو در محتوای سایت، یکی از سرویس‌های جالب توجه به شمار می‌رود. به این صورت که تقریباً در همه سایت‌های مهم و شناخته شده قابلیتی وجود دارد که بازدیدکننده با وارد کردن یک یا چند کلمه کلیدی در مدت چند ثانیه مطالب موردنظر خود را در کلیه‌ی محتوای آن بیابد.

2- فهرست پستی Mailing List

امکان برقراری ارتباط با بازدیدکنندگان را فراهم می‌آورد. بدین صورت که بازدیدکنندگان از سایت با وارد کردن «ای میل» خود، به عنوان از سایت درآمده و اداره‌کننده سایت قادر است در هر زمان و در کوتاه‌ترین مدت به همه اعضای سایت «ای میل» ارسال کند.

3-Message Board

این سیستم یک تابلوی اعلانات الکترونیکی است که مجری و اداره‌کننده سایت بدون نیاز به داشتن دانش طراحی صفحات وب، قادر است آخرین مطالب و تغییرات موجود در سایت و یا اخبارهای جدید را در قالب یک صفحه HTML به اطلاع بازدیدکنندگان برساند.

4- Guest Book

برای ارتباط و ایجاد قابلیتی برای دریافت نظرات و پیشنهادهای بازدیدکنندگان می‌باشد. به این صورت که مراجعه‌کنندگان به سایت قادرند در صورت تمایل، نظرات خود را وارد کنند و سایر بازدیدکنندگان نیز می‌توانند از پیشنهادهای افرادی که قبلاً در این بخش مطالبی را درج کرده‌اند مطلع شوند.

5-Counter

برای مشخص شدن تعداد بازدیدکنندگان از سایت به دو صورت عمومی (قابل مشاهده برای بازدیدکنندگان) و اختصاصی (قابل مشاهده فقط توسط اداره‌کننده سایت) می‌باشد.

سایت اینترنتی پرطرفدار ‌4 all.Com stats به کاربران این امکان را می‌دهد که با قرار دادن اسکریپت خاصی در صفحات خود، آماری از تعداد بازدیدکنندگان آن را به صورت رایگان دریافت کنند.

6- Vote

سیستم نظرسنجی و انتخاب جواب‌های از پیش تعیین‌شده (سؤالات چند گزینه‌ای) و ارایه گزارش آماری با رسم نمودار،‌ وضعیت پاسخگویی بازدیدکنندگان در هر لحظه را ارایه می‌کند.

 

نظرسنجی اینترنتی

نظرسنجی اینترنتی آینده‌ای درخشان دارد. شرکت‌های «هاریس اینتر اکتیو»، «گرین فیلد آنلاین» و شرکت‌های دیگر به کاربران اینترنت امکان می‌دهند در نظرسنجی‌ها شرکت کنند. اما در اینترنت نیز سؤال قدیمی نظرسنجی سنتی مطرح است:

- آیا یک داوطلب نظرسنجی می‌تواند بازتاب‌دهنده کل یک جمعیت باشد؟

به عنوان مثال کاربران اینترنت، تحصیل‌کرده‌تر و پول‌دارتر از طبقه متوسط جامعه (آمریکا) و بیشتر سفیدپوست هستند. همچنین این افراد بدبین‌تر از دیگران هستند و بیشتر در رأی‌گیری‌ها شرکت می‌کنند.

بسیاری از نظرسنجی‌های اینترنتی به هیچ‌وجه نظرسنجی نیستند. آن‌ها فقط می‌خواهند کاربر اینرنت با شرکت در نظرسنجی، خود را به یک سایت شبکه اینترنت نزدیک‌تر حس کند. در اغلب موارد پرسش‌ها درباره سیاست، ورزش و سرگرمی است و نتیجه نظرسنجی به برنامه‌های تلفن مستقیم مردم در ایستگاه‌های رادیو شبیه‌تر است.

هم‌اکنون بنگاه‌های نظرسنجی که با تلفن اطلاعات را بدست می‌آورند، به تجربه به اینترنت روی آورده‌اند. بعضی از این بنگاه‌ها برای دریافت پاسخ سریع‌تر با «اینتِرسِروِی» کار می‌کنند. بعضی دیگر به شیوه سنتی سؤال می‌کنند ولی آدرس پست‌الکترونیک را می‌گیرند تا نتیجه را در اینترنت اعلام کنند.

7- Randing

ارتقای موقعیت سایت،‌ در موتورهای جست‌وجوگر است؛ ضمن این که گزارشی از موقعیت فعلی به شما می‌دهد و نام سایت شما را به فهرست برتر موتورهای جست‌وجوگر انتقال می‌دهد.

8- Database

یک بانک اطلاعاتی تحت وب روی سایت شما ایجاد می‌شود. در تمامی مواردی که ذکر شده، اداره کننده و مجری سایت با در اختیار داشتن یک Username و یک Password قادر به ایجاد تغییرات در تنظیمات هر کدام از سرویس‌ها است.

نشر الکترونیک

«نشر الکترونیک»، به فرد توانایی می‌دهد تا دیدگاه‌ها، عقاید، داستان‌ها و در یک کلام، هر آنچه را که می‌اندیشد با حداقل هزینه منتشر کند.

با توجه به هزینه پایین دسترسی، با قرار دادن هر نوشته روی اینترنت می‌توان هزاران و بلکه میلیون‌ها خواننده بالقوه داشت. به عبارتی هر کسی می‌تواند خود یک ناشر مجازی باشد.

نشر الکترونیکی را فرآیند تولید و اشاعه اطلاعات از طریق ابزار الکترونیکی، شامل پست الکترونیکی و وب تعریف کرده‌اند. مطالب منتشر شده به صورت الکترونیکی ممکن است روی کاغذ هم منتشر شده باشد و یا اختصاصاً برای انتقال به محیط الکترونیکی تولید شده باشد.

نشر الکترونیکی شامل آنچه که در محیط وب، عرضه می‌شود و نیز گونه‌های غیرچاپی مانند خبرنامه الکترونیکی، دیسکت نوری، کتاب‌های الکترونیکی، پروتکل‌های انتقال فایل (FTB) سیستم تابلوی اعلانات (BBS) و گروه‌های مباحثه‌ای در اینترنت می‌شود. حتی انتقال اطلاعات از طریق فکس در صورتی که برای دریافت‌کنندگان متعدد ارسال شود، می‌تواند از جمله ابزار نشر الکترونیکی
تلقی شود.

جامعه اروپا در سال 1933 نشر الکترونیکی را هر نوع مطالب رسانه غیرچاپی که بتواند به صورت الکترونیکی ذخیره، تحویل و مورد استفاده‌ی کار قرار گیرد، تعریف کرده است.

 

مزایای نشر الکترونیک

1-                        سرعت انتقال پس از انتشار در محیط الکترونیک بسیار زیاد است.

2-                        هزینه‌ انتشار متون کمتر است.

3-                        سرعت باز کردن مطالب بیشتر است.

4-                        فرآیند انتشار کوتاه و کم هزینه است.

5-                        دسترسی کاربران از نقاط دور آسان و سریع‌تر است.

6-   امکان مقایسه متون مشابه با سرعت بیشتر و زمان و هزینه کمتر میسر است.

7-   امکان پرهیز از دوباره‌کاری وجود دارد.

8-   کاوش در متون الکترونیک از سرعت بالایی برخوردار است.

9-   امکان تدوین و طبقه‌بندی منابع اطلاعاتی در حوزه‌های گوناگون علوم در حجم بالا و مقیاس وسیع و با سرعت اندک فراهم می‌شود.

10-                     امکان مباحثه و مذاکره، پیرامون مطالب منتشر شده به صورت هم‌زمان (فردی و گروهی) فراهم می‌شود.

11-                     پدیدآورندگان می‌توانند مستقیماً اقدام به انتشار مطالب خود کنند.

12-                     اشتراک منابع اطلاعاتی مفهوم وسیع‌تر و واقعی‌تری می‌یابد.

13-                     قالب‌بندی متون و تغییر شکل آن به تناسب سلیقه کاربر امکان‌پذیر است.

14-                     دسترسی به مفاهیم و موضوع‌های مرتبط در حوزه‌های گوناگون فراهم می‌شود.

15-                     محدودیت‌های چاپ مطالب به ویژه مقالات علمی که انتشار آن‌ها در مجلات بسیار دشوار و مستلزم فرآیند طولانی بود، از میان رفته است.

16-                     انحصارات تا حدی کم‌رنگ‌تر شده است.

17-                     برخی محدودیت‌ها از جمله محدودیت‌های زمان و مکان و وجود شرایط خاص رنگ می‌بازد.

18-                     بازبینی و ویرایش و اصلاح مطالب آسان‌تر و سریع‌تر است.

19-                     امکان استفاده از سایر رسانه‌ها (صدا، تصویر و فیلم) همراه متون فراهم شده است.

 

معایب نشر الکترونیک

برخی معایب ذاتی هستند و برخی دیگر عارضی؛ مانند مسایل مربوط به شیوه دسترسی کارکنان. اما سایر معایب که مهم جلوه می‌کند عبارتند از:

1-      رعایت نکردن حقوق پدیدآورندگان

2-      ناکارآمدی کاوشگران اینترنتی در بازیابی کامل و دقیق اطلاعات

3-      عدم تسلط و مهارت‌ کاربران در بازیابی اطلاعات

4-      جابه‌جایی یا حذف سایت‌های حاوی اطلاعات

5-      مطالعه متون (طولانی) مستلزم تهیه خروجی چاپی است.

6-      استناد به منابع علمی اینترنتی هنوز از اعتبار لازم برخوردار نیست.

7-      دسترسی به اطلاعات مستلزم وجود شرایط و ابزار مناسب است (رایانه، خط ارتباطی، نرم‌افزار).

8-      انتشار الکترونیکی مقالات علمی فاقد پاداش است (برخلاف مقالات چاپ شده نشریات علمی).

9-      استانداردهای نشر الکترونیکی از سوی همه ناشران کاملاً رعایت نمی‌شود (استاندارد زمانی و قالب‌بندی اطلاعات).

10-                         فراگیر نشدن استفاده از اینترنت در سراسر جهان.

11-                         محدودیت‌هایی بین نشر آزاد در اینترنت توأم با چاپ آن‌ها وجود دارد.

12-                         تردد در ماندگاری مطالب در محیط الکترونیکی.

با توجه به عوامل فوق باید گفت، نشر الکترونیکی یک جایگزین مستقل و تمام عیار برای چاپ به شیوه معمول و سنتی نیست و گمان نمی‌رود در آینده هم، چنین اتفاقی روی دهد.

 

معرفی چند ناشر الکترونیک در ایران

1-                        مرکز اطلاعات و مدارک علمی و صنعتی ایران

2-                        سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران

3-                        مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی قم

همچنین مؤسسه تحقیقاتی امام رضا (ع)،  کتابخانه ملی ایران، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و مراکز و سازمان‌های دیگر در زمینه نشر الکترونیکی درون خطی اقداماتی انجام داده‌اند.

 

روش‌های نشر الکترونیک

ویتی‌یلو (Vitiello) چهار روش اساسی را در حوزه نشر الکترونیکی دسته‌بندی می‌کند:

1-                       کتابفروشی اینترنتی: (سایت آمازون) این امکان تا 40% از هزینه خرید کتاب را کاهش می‌دهد،‌ اما در برابر هزینه‌های پستی، این تخفیف از بین می‌رود.

2-                       کتاب‌های الکترونیکی: آینده کتاب‌های الکترونیک امیدبخش است.

3-                       نشر دیجیتالی در چاپ مبتنی بر نیاز: این نوع نشر تا زمان چاپ به صورت مجازی باقی می‌ماند.

4-                       نشر مستقیم در شبکه: از استراتژی‌های قانع‌کننده و جدید نشر و توزیع الکترونیک است، مانند دایره‌المعارف بریتانیکا.

آشنایی با قالب Pdf

ناشران وقتی اولین قدم را در نشر الکترونیکی برمی‌دارند، اغلب با قراردادن فهرست مطالب به صورت دستی، متن و نمونه‌های دیگر در محیط Html و انتشار آن روی پایگاه کار خود را شروع می‌کنند. Html فرزند SGML و Pdf فرزند پست اسکریپت است. با رشد درخواست کاربران برای دسترسی بیشتر به مطالب در محیط الکترونیکی، قالب Pdf به عنوان راه‌حل پیشنهاد می‌شود و مورد استفاده قرار می‌گیرد.

این قالب مخصوصاً برای چاپ بسیار مناسب است و به همین لحاظ فایل‌های Postscript به سوی تبدیل به Pdf می‌روند.

Adobe Acrobat Reader 5

برای خواندن Sgml نیاز به نرم‌افزارهای رابط نیست اما فایل‌های  Pdf را نمی‌توان بدون نرم‌افزار اختصاصی آن یعنی اکروبات ریدر مورد استفاده قرار داد.

ویژگی‌های  Pdf:

قالب Pdf به مثابه‌ی یک استاندارد برای چاپ و اصل قدرت آن نیز در همین نکته نهفته است. فرق Pdf و پست اسکریپت در این است که اولی یک قالب مبتنی بر توصیف صفحه است و دومی یک زبان برنامه‌نویسی قدرتمند و پویاست و قابلیت کاربرد در محیط‌های مختلف را دارد.

 

مزایای فایل‌های  Pdf:

1-   قابلیت انتقال بین رایانه‌ها را دارد.

2-   می‌تواند حاوی متن، تصویر و گرافیک باشد.

3-   با چاپگرها نسبتاً سازگار است.

4-   همه مختصات فایلی (فونت، گرافیک، نمایر و سرانگشتی‌ها) در فایل جمع است.

5-   امکان درج، حذف و تغییر در صفحه‌ها وجود دارد.

6-   امکان ضمیمه کردن فونت در آن وجود دارد.

معایب Pdf:

1- به دلیل چاپ مدار بودن، خواندن آن‌ها سخت است و مناسب و مطلوب نیست.

2- از شمول استانداردهای معتبر جهانی W3c و ISO است.

3- امکان تبدیل آن به قالب‌های دیگر متن (به جز محیط ادوب) وجود ندارد.

4- نیازمند نصب نرم‌افزار مخصوص است.

5- موتورهای جست‌وجوگر قادر به شناسایی و نمایه کردن آن‌ها نیستند.

 

منابع:

 مهندس نوایی- تبلیغات در اینترنت، ماهنامه علمی تخصصی روابط عمومی شماره 9 و 10 دوره جدید

 اکرمی،‌ حمیدرضا- روزنامه‌نگاری الکترونیک چیست؟ فصلنامه پژوهش و سنجش شماره 21 و 22

 قزوینی، علی اکبر- سوار بر امواج اینترنت، فصلنامه پژوهش و سنجش شماره 21 و 22

 مسعودی،‌ امید- مبانی نگارش رسانه‌ای،‌ تهران: انتشارات خجسته، 1380

 شکرخواه،‌ یونس- روابط عمومی دیجیتال،‌ وبلاگ دات

آقازمانی، علی محمد- سایت‌های رسمی ایران و رهایی از آشفتگی: روزنامه آسیا، مرداد 1381

دولت‌های الکترونیک، اندک‌اندک از راه می‌رسند، روزنامه جام‌جم، 13 دی 1380

پرنده،‌ علی- کاربرد اینترنت در پژوهش- دفتر پژوهش‌های فرهنگی، تهران: 1380

شمیرانی، علی- تکنیک‌های مؤثر برای تبلیغات در اینترنت، روزنامه ابرار اقتصادی

درخشان، حسین- سایت‌های خبری و شبکه‌های خبری تلویزیونی در بستری جدید، فصلنامه پژوهش و سنجش شماره 21 و22

بابایی، محمود- غریبی، دکتر حسین- نشر الکترونیک، روزنامه‌‌ آسیا، مرداد 1381

For Communications|Ins|Communication-Ragan Commnication and Technology-Using Technology Organizational

 Online Public Relations. -Gamse Philippa. Profiting from Publicity:

Online: Creating a Successful- Emily Avila and Greg Sherwin Image on the Internet. Connecting

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

فروش فروشگاه طراحی فروشگاه آنلاین فروش فروشگاه آنلاین فروشگاه تحت وب راه اندازی فروشگاه تحت وب وب سایت فروشگاهی ارزان طراحی وب سایت باشگاه مشتریان پرداخت ماهیانه فروش آنلاین فروش محصولات چندین پذیرنده طراحی فروشگاه ریسپانسیو طراحی سایت و فروشگاه اینترنتی طراحی و پیاده سازی فروشگاه ساخت سایت فروشگاهی فروشگاه حرفه ای ساخت فروشگاه آنلاین ساخت فروشگاه Online سفارش سایت فروشگاهی طراحی فروشگاه اینترنتی اختصاصی قیمت طراحی فروشگاه اینترنتی فروشگاه ساز حرفه ای فروشگاه اینترنتی آماده فروشگاه ساز قیمت راه اندازی سایت فروشگاهی سفارش طراحی فروشگاه اینترنتی
All Rights Reserved 2023 © BSFE.ir
Designed & Developed by BSFE.ir