بهبود فروشگاه

02188272631   09381006098  
تعداد بازدید : 66
5/12/2023
hc8meifmdc|2010A6132836|BehboudFroshgahWebSite|tblnews|Text_News|0xfdfff1d2000000007407000001000100

 

نقش دولت ، صنعت و دانشگاه در توسعه درتوسعه(SME)شرکتهای کوچک و متوسط

 در کشورITفناوری

تهیه کننده : علی لعلی

          کارشناس مهندسی مکانیک

         کارشناس ارشد مدیریت گرایش تجارت الکترونیک

          مبتکر نمونه سال 82

              مدیریت شرکت خدمات فنی و مهندسی ایستا افزار به                             عنوان واحد نمونه سال 1381

 

تحولات پیچیده و سریع تکنولوژی و فناوری اطلاعات IT چند دهه اخیر و نیز شتاب گیری روند جهانی شدن موجب شده است تا جوامع تلاش کنند تا بیش از پیش خود را برای پذیرش تغییرات و تحول آماده کنند آنچه که تا چند دهه پیش به عنوان یک امتیاز اقتصادی تلقی می شد عبارت بود از برپایی و فعال نگه داشتن شرکتهای بزرگ و چنین استدلال می شد که هر چه این شرکتها بزرگتر باشند اقتصاد پویا تر و قدرتمند تر می گردد . اگر چه این تفکر طی چندین دهه رونق گرفت و بر پایه آن شرکتهای غول پیکری هم پدیدار شدند ولی تحولات اخیر و به ویژه فناوری اطلاعات و ارتباطات پیچیده تر شدن فرایندهای مدیریتی و تصمیم گیری ، نیاز به تصمیم گیری های آنی و ضروری و تجارب حاصل از فعالیت های بنگاههای خرد و متوسط ( SME ) اهمیت این بنگاهها را نمایان ساخته است لذا در این مقاله سعی شده است نقش نهادهای دولتی و صنعتی و علمی کشور جهت توسعه شرکتهای فعال در زمینه های IT و ICT بررسی شود .

تعریف SME :

بنگاههای کوچک و متوسط در کشورهای مختلف جهان دارای شباهت های بسیاری هستند و بیشتر تعریف ها بر اساس تعداد کارکنان و میزان گردش مالی مطرح شده اند .

نام کشور

تعریف صنایع کوچک و متوسط (SME )

معیار تعریف

جمهوری چک

بنگاهی که کمتر از 500 نفر پرسنل داشته باشد یک بنگاه کوچک و متوسط به حساب می آید . بر اساس این تعریف یک بنگاه خرد کمتر از 10 نفر ، یک بنگاه کوچک بین 10 تا 100 نفر ، یک بنگاه متوسط بین 101 تا 500 نفر پرسنل دارد .

تعداد کارکنان

اتریش

بنگاهی که تعداد کارکنان آن کمتر از 250 نفر باشد بنگاه کوچک و متوسط به حساب می آید مطابق این تعریف بنگاهی که تعداد کارکنان آن کمتر از 50 نفر باشد بنگاه کوچک و بین 50 تا 250 نفر بنگاه متوسط می باشد .

تعداد کارکنان

چین

معمولا به بنگاههایی با کمتر از 100 نفر پرسنل بنگاه کوچک و متوسط می باشد .

تعداد کارکنان

اندونزی

تعداد کارکنان کمتر از 100 نفر

تعداد کارکنان

ژاپن

تعداد کارکنان کمتر از 300 نفر یا میزان دارایی کمتر از 10 میلیون ین این رقم در مورد عمده فروشی ها ، 50 نفر پرسنل و میزان دارایی کمتر از 30 میلیون ین و در مورد خرده فروشی ها تعداد کارکنان کمتر از 50 نفر و میزان دارایی کمتر از 10 میلیون ین می باشد .

تعداد کارکنان و ارزش دارایی

کره

در بنگاههای تولیدی کارکنان کمتر از 300 نفر و در بنگاههای خدماتی تعداد کارکنان کمتر از 20 نفر

تعداد کارکنان

مالزی

میزان گردش مالی سالانه کمتر از 150 میلیون رینگیت مالزی و تعداد کارکنان کمتر از 150 نفر

میزان گردش مالی و تعداد کارکنان

فیلیپین

تعداد کارکنان کمتر از 200 نفر و میزان دارایی کمتر از 40 میلیون

میزان دارایی و تعداد کارکنان

سنگاپور

در بنگاههای تولیدی ارزش دارایی های ثابت کمتر از 12 میلیون دلار سنگاپور و بنگاههای خدماتی تعداد پرسنل کمتر از 100 نفر

میزان دارایی و تعداد کارکنان

چین تایپه

در بنگاههی تولیدی سرمایه پرداخت شده کمتر از 40 میلیون و مجموع دارایی های کمتر از 120 میلیون و در موسسات تجاری ، حمل و نقل و خدمات فروش کمتر از 40 میلیون

سرمایه پرداخت شده دارایی ها و فروش

تایلند

در صنایع کاربر تعداد کارکنان کمتر از 200 نفر در صنایع سرمایه بر میزان سرمایه کمتر از 100 میلیون بات

تعداد کارکنان و سرمایه

ایران

صنایع کوچک و متوسط زیر 100 نفر پرسنل و بالای 100 نفر شرکتهای بزرگ

تعداد کارکنان

 

نقش بنگاههای کوچک و متوسط SME فعال در IT در زمینه اشتغال زایی در کشور :

بنگاههای کوچک و متوسط عامل جذب و اشتغال بخش عظیمی از جمعیت کشورها و آموزش و تربیت نیروی کار ماهر هستند در ایران نیز توسعه و تقویت شرکتهای SME نیز می تواند باعث اشتغال زایی در بخش های تولیدی و خدماتی و به خصوص IT گردد . در سال 1975 در کره جنوبی 45% بودجه کشور برای پژوهش در IT به کار گرفته شد و اکنون در ایران 45% بودجه برای توسعه ITبه کار گرفته شده است و این در حالی است که توسعه IT در کره باعث گردیده است که سرانه و درآمد ملی 60 رلار در سال 1960 به 15 هزار دلار در سال 2000 افزایش پیدا نماید . در کشور ما به علت بالا بودن نرخ بیکاری که 1/14 درصد رسیده است و همچنین نرخ بیکار جوانان که معادل 5/21 درصد می باشد لازمه گسترش شرکتهای SME به فناوری IT لازم به نظر می رسد و با توجه به آمار گرفته شده در اولین جشنواره اینترنت و تلفن در سال 82 بیش از 70 درصد استفاده کنندگان اینترنت را جوانان تشکیل داده اند لذا توسعه شرکتهای SME جوانان با کاربری IT و ICT می تواند آمار بیکاری را کاهش دهد .طبق آمار گرفته شده جهان مدیران شرکتها یSME و IT متوسط زیر 35 سال سن دارند و از نسل جوان می باشند لذا سپردن پستهای IT سازمانها به جوانان می تواند توسعه IT کشور و اشتغال زایی را به همراه داشته باشد . طبق گزارش منتشر شده توسط مشاور رئیس سازمان ملی جوانان حدود 60 درصد بیکاران را جوانان بین 15 تا 24 سال تشکیل می دهند که با بستر سازی و کارافرینی مناسب در حوزه فناوری اطلاعات می توان آنها را جذب نمود . از دیگر پژوهشهای کشور بر روی اشتغال زایی توسط IT پروژه IITSP (Iran IT super project  ) که به نام طرح ملی اشتغال به وسیله فناوری اطلاعات و ارتباط می باشد این طرح توسط آرام ذراقی مدیر عامل شبکه مشاورین سیستم و طراح و مجری طرح اشتغال انجام شده و مدت آن 9 سال و در 4 فاز در استان های مختلف کشور انجام می شود این طرح جهت فراهم نمودن یک میلیون فرصت شغلی در زمینه فناوری اطلاعات و IT در کشور اجرا شده است . که لازمه این طرح بستر سازی جهت توسعه شرکتهای SME می باشد . طبق یک نظریه هر شغل جدیدی که در صنعتIT  ایجاد می گردد حدود 75 موقعیت شغلی می تواند از طریق کاربرد فناوری اطلاعات در

زمینه های دیگر پدید آید چنانچه این پیش بینی صحیح باشد طی 10 سال آینده تنها از گذر مشاغل

مرتبط با فناوری اطلاعات 100 میلیون موقعیت شغلی جدید ایجاد خواهد شد طبق گزارش آقای پیر دانته معاون اداره خاورمیانه صندوق بین المللی پول درباره ایران نرخ رشد نیروی کار طی سالهای 2000 1992 برابر با 6/2 درصد بوده است که در این سالها نرخ بیکاری 16 درصد و رشد استخدامی 9/1 درصد بوده است اما از سال 2001 تا 2010 این اعداد تفاوت می کند یعنی نرخ رشد نیروی کار به 4/3 درصد افزایش خواهد یافت اما نرخ بیکاری از 16 درصد به 8 درصد کاهش می یابد از طرفی رشد استخدامی از 9/1 درصد در سال 2000 به 4/3 درصد در سال 2010 افزایش خواهد یافت و این تغییرات در نرخ رشد بیکاری باید توسط شرکتهای SME و به خصوص شرکتهای فعال در زمینه IT پدید آید . یکی از کشورهای منطقه که در اشتغال زایی از رهگذر فناوری اطلاعات به موفقیتهای جهانی دست یافته کشور هندوستان است این کشور صدور محصولات نرم افزاری خود را ابتدا به ایالات متحده ، اروپا و ژاپن آغاز کرد که در سال 1984 درآمد هند از این صنعت تنها 10 میلیون دلار و در سال 89 یعنی 5 سال بعد به 8 میلیارد دلار رسید در تحقیقاتی که یکی از شرکتهای بزرگ مشاوره مدیریت به نام مک کنزی انجام داده پیش بینی شده است که چنانچه صنعت نرم افزار هند روند کنونی را ادامه دهد تا پایان سال 2010 در آمدی بالغ بر 75 میلیارد دلار نصیب این کشور شده و 2200000 شغل جدید در هند ایجاد خواهد شد .

طبق آمار منتشر شده توسط انجمن پارکهای علمی دنیا ( IASP ) نشان می دهد شرکتهای کوچک و متوسط SME در زمینه های زیر فعالیت دارند : فناوری اطلاعات و ارتباطات 36 درصد ، الکترونیک و کامپیوتر 19 درصد ، بیوتکنولوژی 20 درصد ، غذایی و کشاورزی 9 درصد ، محیط زیست 8 درصد ، مواد جدید 6 درصد ، ارویی 5 درصد و سایر موارد 7 درصد است .

آمار بالا نشان می دهد شرکتهای SME در زمینه IT و ICT و نرم افزار 55% کل شرکتها در دنیا را تشکیل می دهند که این خود اهمیت شرکتهای SME فعال در زمینه فناوری اطلاعات را می رساند ، همچنین در کشور سوئد شرکتهای SME فعال در زمینه IT 40% زمینه های موجود در پارک علم و فناوری سوئدرا تشکیل می دهد .

 

مشخصات بنگاههای کوچک و متوسط SME :

 

جوزف شامپیتر که یک اقتصاد دان اتریشی است و اولین کسی است که اصطلاح کارآفرینان  (Enterpreneurs)‌ را مطرح می کند در نخستین سالهای دهد 1940 ابراز داشت ، کارآفرینی و SME‌ ها موتور توسعه اقتصادی و لوکوموتیوران این توسعه کارآفرین می باشد .

1.              SME ها در مقابل تغییرات بازار و محیط انعطاف پذیرند .

2.              فعالیت ها و ابتکار عمل افراد در این بنگاهها سریعا به نتیجه می رسد .

3.              کارکنان این شرکتها از انگیزه بالایی برخوردارند .

4.              سرمایه اولیه مورد نیاز این بنگاهها محدود است .

5.              کارایی سرمایه در این بنگاهها بالاست .

6.              این شرکتها محرک اصلی تحقق کارآفرینی هستند .

نقش بنگاههای کوچک و متوسط SME بر روی سایت ، اقتصاد و اجتماع :

خانم لیلیان فون شو تنباخ استاد دانشگاه و محقق در زمینه بنگاههای کوچک و متوسط در آلمان در مورد نقش و اهمیت بنگاههای کوچک و متوسط در اقتصاد و جامعه می گوید :

1.    بعد اجتماعی : بنگاههای کوچک و متوسط راه پیشرفت افراد را باز می کنند .

2.    بعد سیاسی : بنگاههای کوچک و متوسط و SME ها ساختار سیاسی را اصلاح می کنند و از تمرکز قدرت در شهرهای بزرگ جلوگیری می کنند .

3.    بعد اقتصادی : بنگاههای کوچک از عمده عوامل اشتغال هستند .

 

گستره بنگاههای کوچک و متوسط در اروپای غربی :

در 19 کشور اروپای غربی حدود 20 میلیون شرکت کوچک و متوسط با 122 میلیون نفر کارمند وجود دارد در این کشورها شرکتهای کوچک و متوسط اکثریت شرکتها را تشکیل می دهند و از سوی دیگر دو سوم از کارکنان این کشورها در شرکتهای SME کار می کنند متوسط تعداد کارکنان هر شرکت 6 نفر است متوسط تعداد کارکنان بین 4 نفر در شرکتهای کوچک و متوسط و 102 نفر در شرکتهای بزرگ نوسان دارد متوسط نرخ بازگشت سرمایه 600000 یورو و در مورد شرکتهای بزرگ 225 میلیون یورو می باشد . هر اندازه شرکت کوچک تر باشد بازار محدودتری خواهد داشت . شرکتهای کوچک و متوسط تنها 13% از میزان بازگشت سرمایه خود را صادر می کنند و این نرخ برای شرکتهای بزرگ برابر با 21% است . 66% کل شرکتهای اروپایی کوچک و متوسط هستند و این رقم در ایالات متحده برابر با 46 درصد و در ژاپن 33 درصد است ساختار اقتصاد آمریکا و ژاپن وسیع تر با فراوانی بیشتر شرکتهای بزرگ می باشد میانگین تعداد کارکنان در شرکتها در اروپا 6 نفر ، در ژاپن 10 نفر و در ایالات متحده 19 نفر است . کمترین تعداد کارکنان مربوط به کشورهای مدیترانه ( یونان ، پرتقال ، اسپانیا و ایتالیا )‌می شود که برابر است با 2 تا 5 نفر و بیشترین تعداد کارکنان در اتریش ، لوگزامبرگ ، هلند و ایرلند با حداکثر 10 کارمند می باشد . صادرات در هر دو گروه از شرکتهای SME و بزرگ سالانه 6% رشد داشته و نرخ آن در هر دو مورد 8/1% بوده است . آمار نشان داده است در سالهای 1998 و 2001 تعداد مشاغل در شرکتهای کوچک و متوسط 3/0 درصد افزایش داشته که همین نرخ در مورد شرکتهای بزرگ منفی بوده یعنی این شرکتها 1/. درصد کاهش نشان داده اند .همچنین پویش تولد و ورشکستگی بنگاهها قابل توجه است به طور مثال در سال 2001 ، 455000 بنگاه آغاز به کار کرد که از این تعداد 386000 بنگاه ورشکست شدند و رشد خالص آن برابر با 69000 بنگاه بود تنها 40% بنگاههای جدید بیش از 5 سال عمر می کنند . همچنین آمار نشان داده است که شرکتهای کوچک و متوسط در آلمان 90 درصد شرکتهای آلمانی را تشکیل می دهند و اگر شرکتهای متوسط و بزرگ را 500 نفر در نظر بگیریم شرکتهای SME آلمان به 99 درصد خواهد رسید .

 

گستره صنایع کوچک در صنایع استان خراسان :

نتایج بررسی های انجام شده در اعلامیه های تاسیس و پروانه های بهره برداری صادره در دو سال متوالی 1380 و 1381 در صنایع استان نشان می دهد .

سال مورد بررسی

کل پروانه بهره برداری صادره

پروانه های بهره برداری صادره با اشتغال 49-1 نفر و حجم سرمایه گذاری تا 1500 میلیون ریال

درصد

80

295

284

96

81

283

273

96

 

سال مورد بررسی

کل اعلامیه تاسیس صادره

اعلامیه تاسیس صادره با اشتغال 49-1 نفر و حجم سرمایه گذاری تا 1500 میلیون ریال

درصد

80

1036

962

93

81

1595

1503

94

 

که 96 درصد پروانه های بهره برداری صادره در سالهای مذکور با اشتغال زیر 50 نفر و حجم سرمایه گذاری تا سقف 1500 میلیون ریال به تولید رسیده است . همچنین جداول فوق روند استقبال متقاضیان سرمایه گذاری در بخش صنایع کوچک و SME را نشان می دهد که حتی این درصد ( 93 و 94 درصد ) از کشورهای صنعتی بالاتر می باشد .

جدول شرکتهای SME نسبت به کل شرکتها

استان خراسان

93 درصد کل شرکتها

آلمان

90 درصد کل شرکتها

اروپا

66 درصد کل شرکتها

آمریکا

46 درصد کل شرکتها

ژاپن

33 درصد کل شرکتها

در این بین 12% شرکتهای اخذ کننده پروانه بهره برداری در خراسان در زمینه IT و نرم افزار فعالیت می کنند که می توان با بستر سازی مناسب در زمینه IT و ICT تعداد SME ها را افزایش داد .

دولت ، صنعت و دانشگاهها در توسعه شرکتهای SME :

در جمهوری چک 3 نوع حمایت شرکتهای SME در نظر گرفته شده است . 1. کمک های مالی 2. اعمال تخفیفات مالیاتی 3. تامین اطلاعات سازمانها مراکزی که در جمهوری چک اطلاعات و تسهیلات را فراهم می نمایید شامل 1. آژانس توسعه بنگاهها 2. شورای منطقه ای و مراکز اطلاعاتی 3. انجمن نوآوری تجاری 4. اتاق اقتصاد 5. انجمن کارآفرینان جمهوری چک ... می شود حال مراکزی را که می توانند در کشور از سه بخش دولت و صنعت و دانشگاه جهت توسعه SME‌ها فعالیت نمایند ذکر می گردد :

1. پارکهای علم و فناوری                                                               9. انجمن شرکتهای انفورماتیک

2. مراکز رشد و انکوباتورها                                                          10. تکفا

3. مراکز کارآفرینی،مانند مرکز کارآفرینی دانشگاه صنعتی شریف     11. سازمان مدیریت و برنامه ریزی

4.سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی                                          12. وزارت بازرگانی

5. مگفا                                                                                 13. سازمان صنایع و معادن

6. بخش IT مرکز فنی و حرفه ای                                                14. دانشگاهها

7. سازمان ملی جوانان                                                            15. استانداری بخش IT

8.انجمن شرکتهای خدمات فنی و مهندسی                                 16. شهرداری مرکز IT

 

نقش  دولت ، صنعت و دانشگاهها در جهت توسعه شرکتهای SME ‌و IT :

راههای زیر به بهبود وضعیت اقتصادی و مالی و اجتماعی شرکتهای کوچک و متوسط کمک می نماید :

1.    اعطای وام مبتنی بر برنامه شرکت ها Business plane

2.    نرخ بهره مناسب برای وام ها

3.    وامهای بلند مدت

4.    معافیت از پرداخت سود وام برای چند سال

5.    تقویت نقدینگی شرکتها

6.    بهبود وضعیت اعتباری شرکتها

7.    کمک در زمینه نوآوری علمی ، فنی و تکنولوژیکی

8.    وضع قوانین ضد انحصار

9.    کاهش و یا معافیت های مالیاتی

10.                       کاهش نرخنامه بیمه برای کارکنان SME ها

11.                       حمایت از برنامه های کارآموزی و آموزش های پیشرفته در این شرکتها

12.                       کوچک سازی دولت و افزایش خصوصی سازی

13.                       فراهم کردن بستر اطلاعاتی برای شرکتهای SME

14.                       کاهش بروکراسی اداری

15.                       ایجاد موسسات پژوهشی و تحقیقاتی با همکاری صنایع و دانشگاهها

16.                       جذب سرمایه گذاری خارجی جهت توسعه SME ها

17.                       تسهیل قوانین تجارت داخلی و بین المللی و قوانین تجارت الکترونیک

18.                       ایجاد آژانس های مشارکتی برای شرکتهای کوچک و متوسط

19.                       گسترش انجمن های کارآفرینی و اشتغال

20.                       افزایش بودجه تخصیص یافته به شرکت های SME در طرح تکفا

 

با توجه به نقش ویژه این دسته از شرکتها در ایجاد اشتغال و رشد اقتصادی و کمک به ایجاد و حفظ

ثبات اجتماعی و با عنایت به نقش ممتاز آنها در افزایش صادرات و ایجاد اختراعات و نوآوری ها و دیگر کارکردهای صنایع کوچک و متوسط به نظر می رسد یکی از بهترین شیوه ها برای ایجاد تحول و توسعه همه جانبه اقتصادی و اجتماعی کشور توجه خاص سیاستگزاران ، برنامه ریزان و نهادهای قانونگذاری و اجرایی به اهمیت و نقش این دسته از بنگاههاست .

منابع و مراجع :

(1)                        خانم آزاده آژیر کارشناس ارشد صنایع و معادن خراسان (1382) نگاهی اجمالی به مزیت ها و چگونگی صنایع کوچک در دنیا و کشور ، سایت سازمان صنایع و معادن خراسان شهریور سال 1382

(2)                        کاملیا احتشامی اکبری (1382) ، طیف وسیع بنگاههای کوچک و متوسط ، تدبیر شماره 132 ، اردیبهشت 1382

(3)                        دکتر اسماعیل مردانی گیوی . ابوالقاسم ابراهیمی (1382) ، جایگاه شرکتهای کوچک و متوسط در نظامهای اقتصادی اجتماعی تدبیر شماره 132 ، اردیبهشت 1382

(4)                        گروه مطالعات SME سازمان مدیریت صنعتی (1382) ، بنگاههای کوچک و متوسط نگاهی به تجربه های جمهوری چک ، تدبیر شماره 133 فردا 1382

(5)                        شبنم کهن چی (1382) ، نحوه پرداخت 20 میلیارد تومان وام و کمک بلا عوض برای گسترش SME ها ، ارتباط (31/6/82)

(6)                        آمار منتشر شده نخستین جشنواره کارت تلفن و اینترنت (1382) ، تهران

(7)                        آقای پیتر دانته معاون اداره خاورمیانه صندوق بین المللی پول (1382) ، منابع نفتی برای مقابله با بی کاری ، تدبیر شماره 129 دی 1381

 

[1]. http://www.IASP.com

[2]. http://www.KSTP.ir

 

 

فروش فروشگاه طراحی فروشگاه آنلاین فروش فروشگاه آنلاین فروشگاه تحت وب راه اندازی فروشگاه تحت وب وب سایت فروشگاهی ارزان طراحی وب سایت باشگاه مشتریان پرداخت ماهیانه فروش آنلاین فروش محصولات چندین پذیرنده طراحی فروشگاه ریسپانسیو طراحی سایت و فروشگاه اینترنتی طراحی و پیاده سازی فروشگاه ساخت سایت فروشگاهی فروشگاه حرفه ای ساخت فروشگاه آنلاین ساخت فروشگاه Online سفارش سایت فروشگاهی طراحی فروشگاه اینترنتی اختصاصی قیمت طراحی فروشگاه اینترنتی فروشگاه ساز حرفه ای فروشگاه اینترنتی آماده فروشگاه ساز قیمت راه اندازی سایت فروشگاهی سفارش طراحی فروشگاه اینترنتی
All Rights Reserved 2023 © BSFE.ir
Designed & Developed by BSFE.ir